Тревожно: На всеки два дни са регистрирани по трима заболели от рак в Смолянско

Тревожно: На всеки два дни са регистрирани по трима заболели от рак в Смолянско

Всяка година на 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака – единствената инициатива, която обединява целия свят.

Броя на заболелите от рак през последните години значително нараства, като по последни официални данни от Регионалната Здравна инспекция в Смолян, на всеки два дни са регистрирани по 3 новозаболели. Общият брой на регистрираните болни от онкологични заболявания са 4019 при 3896 през 2012 г. Продължават да боледуват повече жените – 61,4% , а новите случаи да са по- често при мъжете – 53% за 2016 г., сочат още данните от Здравната инспекция в Смолян.

Броят на всички болни,спрямо 100 хиляди население, нараства но остава под средната за страната. През 2016 г. е 3636,7, с 356,6 повече от 2012 г ., при 4036 за България.

„Най-често регистрираните при двата пола са случаите на рак на кожата, на храносмилателните органи –с водещи локализации на дебело черво и рек –тум), на дихателните органи – предимно на трахея и бял дроб; при мъжете – рака на простата, а при жените – на гърдата и на матката“, се казва в анализа на РЗИ – Смолян.

Сред рисковите фактори, отключващи заболяването са тютюнопушене, лошо хранене, консумация на алкохол и наркотици, стрес, замърсена околна среда. С напредване на възрастта честотата се повишава.

Почти няма семейство без човек, който е заболял или починал от рак. В България всяка година се откриват над 36 000 нови случая – по около 100 на ден. На значителното повишаване на заболеваемостта и смъртността от онкологични заболявания в нашата страна и в други страни в Европа се противопоставят данните от страни като САЩ, Великобритания и Скандинавските страни, в които се отчита намаляване на смъртността от рак на белите дробове, на гърдата и рак на маточната шийка в резултат на ефективен контрол върху тютюнопушенето и прилагане на скринингови програми за ранно откриване на рак на гърдата и маточната шийка. Това показва важността на превенцията, която се счита, че може да предотврати до една трета от заболяванията. Рано поставената диагноза и проведено комплексно лечение определят благоприятния изход с пълно оздравяване.

Вирни се горе