Световният ден за битка срещу рака

Световният ден за битка срещу рака

Световният ден за борба с рака се отбелязва днес, 4 февруари, по инициатива на Световната здравна организация към ООН. Денят се отбелязва от 2000 година с приемането на Парижката харта за борба с рака. Целта му е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб. Ето защо се правят различни кампании, акции и инициативи.

Около 600 000 души по света умират от рак всеки месец. За последните между 20 и 40 години смъртността се е удвоила. Много от трагичните случаи могат да бъдат избегнати, ако злокачествените тумори се открият навреме.

Над една трета от населението на планетата се очаква да бъде засегната от рак по време на своя живот. Част от тези хора ще загубят битката със заболяването в зависимост от вида рак, който ще развият.

В България годишно се регистрират над 30 000 нови случая на рак. Близо 262 000 са хората с различни онкологични заболявания в страната.

Около 180 000 от тях имат тумори, чиято поява е пряко свързана с тютюнопушенето – или две трети от случаите. Последните научни данни показват, че тютюнопушенето най-вероятно е свързано и с рака на млечните жлези. През последните години заболеваемостта при тези локализации се увеличава все повече – над 25 хиляди са новите случаи през 2010 г., а през тази година се очаква броят им да достигне 29 хиляди.

Над 1100 жени у нас годишно се разболяват от рак на маточната шийка, а около 340 от тях на година губят живота си вследствие на заболяването, което е едно от петте най-честите злокачествени опасности при жените в България. Тенденциите за България са тревожни. Увеличава се броят на заболелите. Релативната 5-годишна преживяемост у нас е 44%, докато в страните в Европа като цяло е 62.6%

Специалистите смятат, че най-много от тях ще са случаите на рак на дебелото черво – 3065, на белия дроб и трахеята – 4077, на гърдата – 4046 и др. Данните показват че по-често боледуват мъжете, отколкото жените. Най-многобройни са хората с рак на белия дроб между 60 и 69 години, но има засегнати и не малко младежи между 20 и 29 години.

Правителството пък законопроект за въвеждане на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни тази година.

Вирни се горе