Световна седмица на кърменето отбелязват и в Смолян

Световна седмица на кърменето отбелязват и в Смолян

Всяка година, през първата седмица на месец август, в повече от 120 страни по света се отбелязва Световната седмица на кърменето – акцията с най-голям размах на движението за кърмене. Световната седмица на кърменето се чества от 1992 година по инициатива на Световния Алианс за активна подкрепа на кърменето – WABA (World Alliance for Breastfeeding Action) с цел възраждане и възстановяване на практиките за кърмене. WABA определя и темата на седмицата, която всяка година е различна. Тази година тя е: „ДА ПОГОВОРИМ! КЪРМЕНЕТО –3D ИЗЖИВЯВАНЕ“. Темата засяга комуникациите като важен аспект на популяризирането и подкрепата на кърменето. Никога преди хората от различните краища на света не са били толкова свързани (благодарение на модерните технологии), и в същото време така далеч един от друг поради отчуждението, което съпътства живота в модерния град, обясниха от РЗИ-Смолян. Живеем във време на глобални комуникационни средства, които можем да използваме, за да разширим мирогледа си и да изпращаме информация и послания, свързани с кърменето. Има значение как говорим за кърменето и какви канали за комуникация използваме, за да може посланието за важността му да достигне до повече хора. Световната седмица на кърменето 2011 се отбелязва в България за осма поредна година. Регионална здравна инспекция – Смолян и МБАЛ – Смолян, организират с подкрепата на Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене” следните прояви:

  • на 2 август от 13 часа в Ритуалната зала на Неонатологично отделение в МБАЛ – Смолян – „Училище за кърмене” на тема „Кърменето – чудесно преживяване за майката и бебето” с участието на бременни жени и кърмачки на стационарно лечение в болницата.

  • на 3 август от 11 часа в залата на РЗИ – Смолян етаж 2 – онлайн презентация на тема „Защо да кърмя? Как да кърмя успешно бебето си?”(Кърменето като норма, анатомия на лактиращата гърда и подготовка за кърмене), която ще бъде представена едновременно в няколко града на страната ни от лидер – консултанта на Ла Лече Лига и майка на две деца Ивелина Станева. Всеки желаещ, може да я гледа в реално време и от дома си, ако се свърже в посоченото време с линка към уебинара – anymeeting.com/lllbg1

  • 4 август от 10 часа в залата на РЗИ – Смолян етаж 3 – „Училище за кърмене” с участието на бременни жени и кърмачки от Смолян. На срещата са добре дошли и майки, желаещи да споделят своя опит.

  • на 5 август от 10,00 часа в залата на РЗИ – Смолян, етаж 3 – прожекция на филма „Гърдата е най – доброто”

  • на 5 август от 11,00 часа в залата на РЗИ – Смолян, етаж 3 – прожекция на филма „Пушенето забранено” .

По време на Световната седмица на кърменето, експерти от Регионалната здравна инспекция ще разпространяват информационни материали за ползата от кърменето, предоставени от Ла Лече Лига и Националната асоциация „Подкрепа за кърмене”. Съвместната с МБАЛ – Смолян инициатива „Училище за бременни” ще продължи във времето. Всеки четвъртък от първата и третата седмица на месеца от 14 до 15 часа в залата на РЗИ етаж 3, специалисти от двете институции безплатно ще консултират бъдещите родители по интересуващи ги теми, които ще им помогнат в отглеждането и грижите за новороденото. Срещата на тема „Кърмата – най – естествената храна за новороденото” ще се проведе на 18 август и е с начало 14 часа. Разглежданите теми ще бъдат публикувани и на сайта на здравната инспекция под рубриката „Училище за бременни”. Там ще се публикуват и отговорите на въпроси, задавани от бъдещи родители на адрес: ooz_sm@abv.bg.

Вирни се горе