Световен ден без тютюнопушене

Световен ден без тютюнопушене

„Тютюнопушенето разбива сърца. Избери здравето, разбий навика!“

На 31 май отново отбелязваме Световния ден без тютюн. Тази година под мотото „Тютютопушенето разбива сърца“ Световната здравна организация фокусира вниманието ни върху връзката между употребата на цигари и сърдечносъдовите, и други съдови заболявания, вкл. мозъчния удар, който представляват най-голямата причина за смъртност в световен мащаб.

Във връзка със Световния ден през май експерти на РЗИ – Смолян проведоха обучителни срещи относно ползите от неупотребата на цигари с ученици от 8 и 9 кл. на гимназии в Смолян и Мадан в партньорство с Местна комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни на община Мадан. На срещите 53 младежи се възползваха от възможността да се убедят в негативното въздействие на пушенето като измериха съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух. Акцентът в кампанията тази година са акциите сред посетителите и пациентите на МБАЛ – Смолян на самия 31 май под мотото „Тютюнопушенето разбива сърца. Избери здравето – разбий навика!“. Първата акцията ще се състои от 10:00 ч. пред входа на поликлиниката, а втората – от 13:30 ч. пред кардиологичните кабинети на ет. 3. И в двете мероприятия пушачите ще могат да измерят безплатно съдържанието на въглероден оксид в издишания въздух, показател, който се използва за диагностика на зависимостта от цигарите и за усилване на мотивацията за спирането. Специалисти по профилактика на болестите ще разпространяват печатни материали за преодоляване на вредния навик, както и листовки за контакт с Консултативния кабинет за отказване на цигарите, работещ безплатно в здравната инспекция по Националната програма за превенция на хроничните неинфекциозни болести.

ОЩЕ ЗА ТЕМАТА НА 31 МАЙ 2018 Г.

Пушенето е съществен фактор за развитието на коронарна (исхемична) болест на сърцето, сърдечен и мозъчен удар и периферна съдова болест. Сърдечносъдовите заболявания отнемат живота на повече хора от всички други болести в съвременния свят. А употребата на тютюн е втората водеща причина за сърдечносъдовите заболявания след високото кръвно налягане. Цигарите увеличават риска от коронарна (исхемична) болест на сърцето самостоятелно, но когато се комбинират с други фактори като високо кръвно налягане, повишен холестерол, нездравословно хранене, наднормено тегло, липса на физическа активност, диабет и генетични фактори, те водят до още по-голям риск. Пушенето също повишава кръвното налягане, понижава физиологичния капацитет на сърцето и увеличава образуването на съсиреци в кръвта. То също така увеличава риска от повторна поява на коронарна болест след поставянето на байпас или стент. При всички пушачи рискът от инфаркт е 2 до 6 пъти по-голям в сравнение с непушачите, а употребата дори до 5 цигари дневно може да доведе до ранни признаци на сърдечно заболяване. Тютюнопушенето се отразява негативно на кръвоносната система като цяло. Изследвания показват, че цигареният дим уврежда съдовата система на мозъка и е важен рисков фактор за инсулт. Употребата на тютюн създава и по-голям риск от периферна съдова болест и аортна аневризма.

Важно предупреждение трябва да бъде отправено към жените, които използват орални контрацептивни средства и са пушачки. При тях вероятността от сърдечносъдови и съдови заболявания и инциденти се увеличава многократно в сравнение с непушачките, които също са потребители на орални контрацептиви. Преимущества от спирането на цигарите за сърцето и кръвоносната система са значими! Дори само след една година неупотреба рискът от коронарна болест на сърцето и инфаркт намаляват наполовина, а с времето се понижава още повече. Отказът от пушене след инфаркт понижава с 50% вероятността от нов сърдечен удар. Това е особено важно за хората, при които има и други рискови фактори. Рискът от мозъчен инсулт след спиране на цигарите спада значително в рамките на първите две години, а след пет години той се изравнява с този при непушачите.

Шансът за прекратяване на пушенето се увеличава двойно, ако пушачите получат подкрепа от специалист и ползват никотинзаместващи медикаменти, в сравнение с опитите да спрат сами. В Регионална здравна инспекция – Смолян функционира Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушенето. Всеки желаещ да спре цигарите може да получи безплатна консултация след предварително записване на тел. 0301/ 58930.

В преслиста е използвана информация от сайта на СЗО, Американската сърдечна асоцията и „Тютюнопушенето – глобалната заплаха“ (изд. на НЦОЗА, 2003) на Дж. Крофтън и Д. Симпсън.

Информацията изготви:

Д. Иванова, ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“, РЗИ – Смолян

Вирни се горе