Стоматолозите у нас вадят средно по 15 зъба

Стоматолозите у нас вадят средно по 15 зъба

Децата в Смолян с най-много кариеси

Всеки ден стоматолозите у нас вадят средно по 15 зъба, всеки втори българин има поне един изваден зъб. Това съобщи за „Преса“ председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев. „Тези данни са изключително тревожни. В Европа колегите вадят по един зъб на месец, в Дания и на 6 месеца“, обясни той. По думите му на практика почти цялото възрастно население у нас е беззъбо,съобщи “Преса”.

98,3% от българите са с поне по един кариес, като положението при децата е изключително тревожно. 6-годишните имат средно по 3 кариеса, 12-годишните – по 4, а младежите на 18 г. – по 6 кариеса. Най-зле са учениците в София, които имат средно по 10 зъба с кариес. Следват децата в Смолян, Монтана, Кюстендил и Ловеч. Най-здрави усмивки имат малчуганите в Русе, Хасково, Плевен и Варна. Всяко четвърто дете да има изваден поне един зъб, а 2/3 са с пародонтоза.

Причините за стряскащите цифри са три. „Първата е страхът от зъболекарите. Пациентите идват при нас чак когато умират от болка или са се подули до неузнаваемост“, посочи д-р Стоев. Другата причина е, че хората не знаят кога, как и колко дълго да си мият зъбите и затова има толкова много кариеси. „Третият фактор, който обаче е най-важен, е липсата на пари. Едва 105 млн. лв. отделя касата на година за денталното здраве на хората. Това прави по 15 лева на човек, което не покрива дори една обикновена пломба. Стига само за вадене на зъб“, обясни д-р Стоев.

Вирни се горе