Стартира обучението на медицински сестри в смолянската болница

 Стартира обучението на медицински сестри в смолянската болница

42-ма студенти ще се обучават в Смолян по специалност „Медицинска сестра“ при Медицински университет-София ,Факултет по обществено здраве. Днес деканът на факултета проф. Цекомир Воденичаров раздаде книжките на новоприетите студенти, с което тържествено бе даден старт на учебната година. Той поздрави ръководството на болницата в областния град за отличната организация на старта на обучението в Смолян. Деканът изказа специални благодарности и на Дора Янкова, която по думите му, в качеството си на депутат от 42-то НС, е основният инициатор изнесеното обучение на Медицинския университет в Смолян да стане факт. Проф. Воденичаров подчерта и подкрепата, която е оказана от страна на областния управител инж. Димитър Кръстанов.

Проф. Магдалена Александрова-зам.-декан по учебната дейност на Факултета по обществено здраве при МУ също поздрави смолянските студенти. „Преди 30 години и аз съм била една от вас. Пътят е труден, но си заслужава. Професията е отговорна, затова трябва да придобиете необходимите знания“, каза тя на младите хора, поели по нелекия път да пазят човешкия живот. Професор Воденичаров увери смолянските студенти, че са избрали едно от най-престижните висши учебни заведения в страната и допълни, че дипломите на МУ са валидни в целия Европейски съюз. „Нашата мечта е да създадем филиал в Смолян, а всичко това след време да прерасне в един университет“, каза той.

Завършилите студенти получават степен бакалавър по специалност „Медицинска сестра“. Те много бързо могат да намерят реализация по професията си. В момента в смолянската болница работят 250 медицински сестри. Една пета от тях са пенсионерки, а една трета са пред пенсиониране.

Вирни се горе