Спри цигарите поне днес,призовава РЗИ-Смолян на Международния ден без тютюнопушене

Спри цигарите поне днес,призовава РЗИ-Смолян на Международния ден без тютюнопушене

На 15 ноември отново отбелязваме Международния ден без тютюнопушене. В България той ще протече под мотото „Ако не аз – кой, ако не сега – кога?”.

По този повод Регионална здравна инспекция ще разпространи флайъри с призив към пушачите в Смолян да откажат цигарите поне за един ден. Флайърите ще бъдат предоставяни на РЕП-ове на централни места в града заедно със сутрешния вестник на самия 15 ноември. Те ще припомнят ползите от живота без тютюн и ще дават информация за контакт с Кабинета за отказване на цигарите при РЗИ, работещ безплатно по Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето. Възможността за преодоляване на никотиновата зависимостта е тема и на филма, който ще се излъчи по Регионална телевизия „Фотон К” и телевизия „Родопи САТ +” съответно от 21 ч. и 19 ч. на Международния ден без тютюнопушене.

На същата дата ще бъдат обявени и победителите в литературният конкурс „Свободата да не пуша”, организиран от здравната инспекция и МИКЦ „Яко”-Смолян. В него взимат участие 40 творби на гимназисти от региона, състезаващи се в жанровете есе, разказ и стихотворение. В конкурса ще бъде връчена и специална награда от младежко жури за представяне на посланието за отхвърляне на пушенето по най-атрактивен за тинейджърите начин. Желаещите да се запознаят с наградените произведения ще имат възможност да направят това на интернет сайта на РЗИ, www.rzi-smolyan.com, както и на профила на МИКЦ „Яко” във фейсбук,съобщи Деница Иванова, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ – Смолян .

Вирни се горе