Смолянската болница стартира нов проект за 262 000 лева

Смолянската болница стартира нов проект за 262 000 лева

На 1 Октомври 2013 г. стартирахме проект „Подобряване на условията на труд в МБАЛ”Д-р Братан Шукеров” АД – гр.Смолян”, регистрационен номер на договора ESF-2303-06-16002. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Продължителността на проекта е 9 месеца, на обща стойност 262 787.20 лева.

Основната целта на проекта е подобряване на условията на труд в здравното заведение чрез въвеждане на новаторски и адаптивни форми на организация на труда, както и постигане на здравословни и безопасни условия на труд. Това ще съдейства за подобряване качеството на работата и повишаване на производителността на труда на заетите лица, както и качеството на предостяваните от болницата медицински услуги.

Чрез конкретните цели, заложени в проета се предвижда:

Да бъде направен анализ на моментното състояние на организация на трудовата дейност и възоснова на него да бъде проектирана нова гъвкава форма на организация, отчитаща добрите европейски практики и стандарти;

Да бъде осигурена превенция на професионалната заболеваемост, злополуки на работното място и трудов травматизъм чрез използването на подходящи мерки за колективна защита и закупуване на нови модерни лични предпазни средства за всички лица;

Да се повиши културата за предпазване на заетите лица в здравното заведение;

Изброените цели на настоящия проект точно и пълно съответстват на утвърдените цели на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и в частност – подобряване качеството на живот на хората в България чрез подобряване на човешкия капитал, постигане на високи нива на заетост, повишаване на производителността и засилване на социалното включване.

Основни дейности, които ще бъдат реализирани са:

  1. Сформиране на екип, отговорен за организацията и управлението на проекта.

  2. Намаляване на риска от възникване на вътреболнична инфекция и увреждане на здравето на медицинския персонал и пациентите чрез модернизиране на колективните средства за хигиенна защита.

  3. Закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло за заетите лица в здравното заведение, в съответствие с идентифицираните рискове за съответната позиция;

  4. Изготвяне на анализ на моментното състояние на организацията на трудовата дейност във фирмата и проектиране, при необходимост на нова организационна форма на труда, с оглед по-рационалното използване на трудовите и материалните ресурси;

Към момента в здравното заведение работят 517 души медицински и немедицински персонал и са целевата група по настоящия проект.

Реализирането на проекта ще позволи на всички представители на тази група да се възползват максимално от неговите резултати след осъществяване на предвидените дейности, а именно: безопасни условия на труд; осигурен съвременен инструментариум за ефективно управление на системата за управление на рисковете по отношение на здравето и безопасността на заетите лица на работното място; подобрена ефикасност и производителност на труда в следствие на оптимизирана организация на трудовата дейност в здравното заведение; закупени модерни лични предпазни средства и специално работно облекло за персонала, които минимизират риска от заразяване на персонала с инфекциозни агенти;

С успешното реализиране на проекта ще се подобри работната среда за персонала на здравното заведение и ще се повиши качеството на предлаганите медицински услуги.

В крайна сметка с постигането на заложените в проекта цели и резултати ще бъде обезпечено устойчивото развитие на здравното заведение и ще се осигурят безопасни условия на труд на целия персонал в съответствие с изискванията на нормативните документи и добрите практики в страните от Европейския съюз.

Настоящият проект ще послужи като катализатор за устойчивото развитие на здравното заведение за продължителен период от време.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

_„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. МБАЛ”Д-р Братан Шукеров” АД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европеиския съюз.”_

Вирни се горе