Ще се проведе пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

Ще се проведе пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване

В рамките на Пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване, на 28 април – Цветница, ще се проведе акция под надслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”. Традиционната кампания се провежда за десета поредна година на светлия християнски празник и е част от целогодишните дейности за насърчаване на кръводаряването като високохуманен акт.

Организатори на кампанията по кръводаряване са Министерство на здравеопазването, Националният център по трансфузионна хематология и БЧК, с подкрепата на Българската православна църква. За първи път тази година освен в столицата, в кампанията по кръводаряване ще се включат и градовете Варна и Бургас, съобщиха от здравното министерство.

Резултатите от проведените досега десет кампании в столицата на Цветница показват трайна тенденция към увеличаване на броя на кръводарителите. В първата инициатива, проведена през 2004 г., се включиха 110 души, а през 2012 г. броят им е достигнал 135 души. С цел насърчаване на доброволното кръводаряване, Националния център по трансфузионна хематология организира и редица други кампании.

Основната цел на тези кампании е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.

Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните на НЦТХ показват, че нуждата от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка измината година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Амбицията на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология е кръводарителите да бъдат поне 185 000 на година, посочиха от министерството.

Вирни се горе