Шест лечебни заведения за болнична помощ в област Смолян сключиха договор за 2015 г. с РЗОК

 Шест лечебни заведения за болнична помощ в област Смолян сключиха договор за 2015 г. с РЗОК

Общопрактикуващите лекари/ОПЛ/ сключили договор за 2015 г. с РЗОК – Смолян са 69. През 2014 г. бяха сключени договори със 72 ОПЛ, но договора на д-р Лалова беше прекратен, а д-р Жечка Шишманов и д-р Алекси Деянов не подадоха документи за договор по НРД 2015г., съобщи д-р Кузман Гелов -директор на РЗОК-Смолян.

Сключените договори за 2015 г. за специализирана извънболнична медицинска помощ/СИМП/ са 42. От тях 41 са на лекари специалисти на индивидуална практика, като има нов договорен партньор със специалност „Пневмология и фтизиатрия”. През тази година е сключен един нов договор за групова практика /ГП/ в гр. Златоград. В края на м. февруари 2015 г. един договор за СИМП е прекратен, тъй като лекарят е преминал на работа към медицински център. С пет медицински центъра /МЦ/ и с едно ДКЦ ще работи РЗОК – Смолян през 2015 г. През 2014 г. Касата имаше сключен договор и с МЦ „Зубеда” гр. Доспат, но центъра не подаде документи за договор по НРД 2015. МЦ „Медикеър плюс” – к. к. Пампорово и МЦ „Европейско здраве” гр. Девин, също имаха договори за 2014 г., но те не са отчитали дейност през миналата година. Общо с 6 лаборатории са сключени договори, като две са СМДЛ /самостоятелни медико-диагностични лаборатории/, а 4 лаборатории са по чл.13, ал.2 от НРД 2015 за МД. Болницата в гр.

Шест лечебни заведения за болнична помощ сключиха договор за 2015 г. с РЗОК – Смолян. МБАЛ „проф. д-р Асен Шопов” ЕООД гр. Златоград ще работи по 47 клинични пътеки /КП/, от които две пътеки са нови. МБАЛ „проф. д-р К. Чилов” ЕООД гр. Мадан ще работи по 56 клинични пътеки, като няма нови пътеки. Болницата в гр. Мадан сключи договор и за извършване на високоспециализирани медицински дейности.

През тази година „СБР – НК” ЕАД с. Баните ще продължи да работи по 4 клинични пътеки, както и през 2014 г.

През 2015 г.СБР „Родопи” ЕООД гр. Рудозем сключи договор за същите 2 клинични пътеки, по които работеше и през 2014.

МБАЛ „д-р Бр. Шукеров” АД гр. Смолян ще работи по 181 клинични пътеки, от които една е нова. Само болницата в гр. Смолян сключи договори за извършване на клинични процедури за хемодиализа и за извършване на процедури за интензивно лечение.

Новото лечебно заведение в гр. Девин СБР „Орфей” ЕООД сключи договор за 2015 г. по 2 клинични пътеки.

Все още не е сключен договор с „МБАЛ – Девин” ЕАД гр. Девин. Срокът за сключването му е удължен, тъй като се чака разрешение от ЦУ на НЗОК за работа по изключение.

По НРД 2015 за ДД са сключени 112 договора с изпълнители на извънболнична дентална помощ. От тях 107 са индивидуалните договори и 5 групови практики. За тази година няма сключени договори с нови стоматолози, докато през 2014 г. от 115 договора, пет бяха с нови договорни партньори. В Списъка на населени места с неблагоприятни условия на работа за изпълнители на първична извънболнична дентална помощ за 2014 г. са включени 31 населени места в област Смолян. По предложение на РЗОК – Смолян, от 01.03.2015 г. към Списъка са включени още 11 населени места: с. Ягодина, с. Беден, с. Гьоврен, с. Змеица, с. Касъка, с. Боровина, с. Върбина, с. Равнината, с. Могилица, с. Широка лъка и с. Павелско.

Аптеките, работещи по договор с РЗОК – Смолян през 2015 г. са 31 на брой. От тях 6 Аптеки са сключили и договор за отпускане на лекарствени продукти на ветерани от войните , а 3 Аптеки отпускат лекарствени продукти на военноинвалиди и военнопострадали.

Във връзка с бедственото положение в област Смолян, РЗОК – Смолян оказва съдействие, като предостави информация на РЗИ – Смолян и на община Смолян за граждани със сърдечно съдови заболявания и диабетици от населените места, до които е затруднен достъпа и комуникациите.

Вирни се горе