Сдружение „Fun in the Mountain“ и РЗИ-Смолян заедно в борбата срещу агресията и зависимостите

Сдружение „Fun in the Mountain“ и РЗИ-Смолян заедно в борбата срещу агресията и зависимостите

На 27.07.2017 г. сдружение „Fun in the Mountain“ в партньорство с РЗИ-Смолян проведе първата си съвместна пресконференция с представители на медиите и общенствеността.

В качеството си на Ръководител проект г-жа Станислава Николова, председател на УС на сдружение „Fun in the Mountain“, представи накратко проект „Покажи ми, разбери ме, вдъхнови ме – една стратегия срещу агресията и зависимостите“, финансиран от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки деиности по чл.10 от Закона за хазарта за 2017 г. Основната цел на проектното предложение е свързана с подобряване на средата и качеството на живот, чрез осигуряването на подкрепа за изграждане на социално отговорно поведение и начални умения за вид спорт, като превенция на различни видове зависимости и агресия. Основна целева група са младежи между 15-24 години. Това е възрастта, в която младежите са най-уязвими и податливи на негативни въздействия, свързани с рисково поведение, като в същото време формират своите усещания за социално отговорно поведение. Проектните дейности ще обхванат младежи от пет общини в областта – Смолян, Чепеларе, Девин, Доспат и Златоград.

д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ-Смолян, подчерта, че като институция, чиято основна задача е опазването на общественото здраве, РЗИ-Смолян участва в проектното предложение чрез своите експерти, които притежават богат опит в организирането и провеждането на инициативи за превенция на зависимостите и промоция на здравословния начин на живот. Опит в намаляне употребата на на алкохол, цигари и наркотични вещества от младите хора, те са добили и от участието в няколко международни проекта, където се учихме от най-добрите в Европа – Исландия.

През следващите няколко седмици за реализацията на целите на проекта ще бъдат организирани и проведени поредица от дейности, като уъркшоп, спортно- образователен фестивал, младежки кампании, насочени към повишаване на информираността на младите хора за различните видове зависимости и формиране на умения за разпознаване на рискови фактори, агресивно поведение. Ще бъдат проведени инициативи, целящи да активизират младежите и да формират в тях умения за практикуване на няколко вида спорт чрез използване на атрактивни за младежите методи, базирани на интерактивни и ролеви игри, дискусии тип дебати, стрийт акции, уъркшопи, спортни събития и др.

Вирни се горе