Съвет от лекар: Ако ви хване грип, следвайте правилото на трите дни

Съвет от лекар: Ако ви хване грип, следвайте правилото на трите дни

Ако заболеете от грип, следвайте правилото на трите дни – останете вкъщи и наблягайте на течностите. Такъв съвет даде пред Дарик педиатърът и личен лекар д-р Венцислав Везенков.

През седмицата националният консултът по епидемиология д-р Мира Кожухарова обяви, че грипът идва в края на октомври.

“Грип означава сграбчване – внезапно започнало нещо. Човек може да каже в толкова часа изведнъж ми стана нещо – заболяха ме краката, ръцете, главата, после ми потече носът. Този признак е достатъчен критерий, че това е грип, а не проста настинка. При настинка общото състояние на човека е добро. Лошото общо състояние, дори и да нямаш хрема, дори и да не кихаш – в този сезон е почти сигурно, че става въпрос за грип”, уточни лекарят.

Седем начина да засилим имунната си система

В този случай д-р Везенков винаги препоръчва на своите пациенти правилото за трите дни: “Лягай си вкъщи, започвай да пиеш липов чай, направи си топла баня, разтрий се, пий много течности, спри да ядеш. Ако е пациент с по-разклатено здраве, му препоръчвам противогрипен препарат, но пак по показания, винаги след консултация с лекар”.

Храните, които правят чудеса за имунната система

По думите на личния лекар вече е късно за противогрипна ваксина. “Трябва да има един месец, през което време да дадем възможност на организма да изработи антитела, стимулирани от този дразнител – макар че в някои случаи те са твърде малко щамове от реално циркулиращите щамове грипни вируси. Сега сме октомври. Ако някой е искал и е вярвал на този метод, е трябвало през септември да си постави ваксина”, обясни -р Венцислав Везенков.

Вирни се горе