Сърдечносъдовите заболявания - бичът на съвремието

Сърдечносъдовите заболявания - бичът на съвремието

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, отбелязват експертите. Данните са потвърдени и от последния доклад на Световната здравна организация от края на юни 2011 година.

Организацията посочи 10-те основни причини за смъртността по света.

В доклада си СЗО отбелязва, че около 57 милиона души са починали в световен мащаб през 2008 г.

Сред 10-те водещи причини за смъртността по света СЗО посочва: болести на сърцето, от които всяка година умират над 7,5 милиона души по света, от заболявания на мозъка годишно умират около 6,2 млн. души по света, от инфекции на долните дихателни пътища – 3,4 млн. души, от белодробни заболявания – 3,2 млн. души, от заболявания на имунната система – 2,4 мл.души, от ХИВ/СПИН – 1,7 млн.души, от рак – 1,4 млн.души, от туберкулоза – 1,3 млн.души, от захарен диабет – 1,2 млн. души и от всякакви катастрофи – над 1 милион души.

Една от основните причини за смъртността по света са сърдечносъдовите заболявания, които убиват повече хора всяка година от всички останали причини за смъртност, констатират експертите.

Употребата на тютюн е една от основните причини за много от най-разпространените болести в света – включително сърдечносъдови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб.

Като цяло употребата на тютюн е причина за смъртта на почти един на всеки 10 възрастни по целия свят. Пушенето е често скрита причината за множество заболявания, които също причиняват смърт на хората.

У нас по данни на НСИ най-много са смъртните случаи от сърдечносъдови заболявания, като всеки пети българин умира от болести на сърцето или заболявания, причинени от високо кръвно налягане.

Според статистиката на 100 хиляди смъртни случая у нас близо 70 000 се падат на болести на органите на кръвообращението, около 4 000 българи умират от болести на дихателната система, около 3 000 – от болести на храносмилателната система и т.н. От 110 хиляди смъртни случая 65 хиляди са в градовете и 45 хиляди са в селата.

Близо 50 на сто от българите страдат от наднормено тегло, а над 60 на сто са страстни пушачи, което е и сред основните причини за заболеваемост в световен мащаб. 70 на сто от българите в различна степен употребяват алкохол. Занижена е и здравната култура на българите – 60 на сто в рамките на една година са се обръщали за съвет към общопрактикуващ лекар, 37 на сто повече от година не са търсили лекар, а 3,4 на сто никога не са ползвали лекарски услуги.

Средната продължителност на живота за българите е над 70 години, като за мъжете тя е 70 плюс, а за жените 78 години.

Вирни се горе