Само 40% си плащат здравните осигуровки

Само 40% си плащат здравните осигуровки

Само 40% от българите, дължащи здравни осигуровки /3,4 млн./, плащат редовно, става ясно от справка в Националната агенция по приходите.

Това съобщи пред “Преса” доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването, който е поискал данните по Закона за достъп до обществена информация.

Над 2 милиона българи са с прекъснати осигурителни права към месец юни 2013 и нямат право на безплатна медицинска помощ. В началото на 2010 те са били 1,2 милиона, а година по-късно са набъбнали до 1,9 милиона, предаде БГНЕС.

Около 3,9 милиона души се осигуряват за сметка на държавния бюджет. Това са пенсионери, деца под 18 г., студенти, държавни служители и социално слаби. Здравни осигуровки дължат 3,4 милиона души, а 2 милиона от тях не ги плащат. Това означава, че 28% от цялото население на България нямат право на безплатен достъп до медицинска помощ, изчислява доктор Кацаров.

Според него огромна част от неосигурените са на възраст между 18 и 64 години, които работят, но не си плащат вноски за здраве. Половината пребивават повечето време в чужбина. Останалите около 25-30% са в сивата икономика.

Най-съществената причини за големия брой неосигурени е недоволството от здравеопазването. Все повече хора виждат, че плащането на здравни осигуровки не им гарантира нито качествено, нито безплатно здравеопазване. Тази катастрофа е следствие не толкова на бедността, колкото на погрешната здравна политика, убеден е доктор Кацаров.

Вирни се горе