С информационна среща с бъдещи майки отбелязват в Смолян Световната седмица на кърменето

С информационна среща с бъдещи майки отбелязват в Смолян Световната седмица на кърменето

Световната седмица на кърменето се чества ежегодно през първите седем дни на август и е акцията с най-голям мащаб на движението за кърмене, провеждана в повече от 120 страни по света. Тази година тя ще бъде под надслова „Кърмене и работа? Възможно е!“, акцентиращ върху възможността на жените да съвместяват кърменето с работата. Важно е  всички жени – независимо дали работят във формална или неформална среда, или от дома си – да получат подкрепа, за да могат едновременно с изпълнението на професионалните си задължения да упражнят, както своето право да кърмят, така и правото на бебето да бъде хранено с майчино мляко, съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян.

По случай Световната седмица на кърменето на 7 август (петък) Регионална здравна инспекция – Смолян, с подкрепата на списание «Кенгуру», организира среща с бременни жени на тема „Кърменето – добрият старт за живот”. Тя ще се състои от 10:00 ч. в залата на РЗИ, ет. 2. В рамките на инициативата здравните експерти ще разпространяват в АГ-кабинетите на града информационни материали за ползата от естественото хранене на новороденото. На бъдещите родители ще бъдат предоставени също и брошурите „Знания за бъдещата майка”, „Масаж и гимнастика на новороденото” и „Къпане и ежедневен тоалет”, които могат да се изтеглят и от сайта на здравната инспекция www.rzi-smolyan.com, в секцията „Статии, анализи и проучвания, Детско здраве”.

ДВЕ КАУЗИ ПОД ЕДНА МИШНИЦА?

Много са причините, поради които една жена се връща на работа веднага след раждането на детето. Някои жени го правят поради финансова принуда, други – защото обичат работата си, трети – поради това, че се реализират в динамична сфера и се страхуват да не загубят професионалната си квалификация. Всички те трябва да имат възможност да кърмят или да предоставят на децата си кърма. Може би не винаги си даваме сметка, но България е сред страните, които могат да се похвалят с добри законови практики в подкрепа на майчинството и отглеждането на детето – жените имат право на обезщетение за майчинство до навършване на 2 години на детето, като за първите 410 дни, които започват 45 дни преди предполагаемата дата на раждането, майката получава 90% от работната си заплата. Кодексът на труда предвижда отпуск и облекчения за работещите майки, които кърмят. Чл. 166 дава възможност на кърмещата жена да ползва отпуск от два часа дневно до навършване на 8 месеца на детето и на 1 час дневно след това. За близнаците часовете са 3 до навършване на 8 месеца и 2 часа след това. Твърде малко от майките обаче са запознати с това свое право. Добра възможност за защита на кърменето е и създаването на стаи за кърмене във фирмите, където това е възможно, за да могат майките да продължат да кърмят своите деца. Какви са ползите от кърменето за работещата майка и бебето й? Кърменето има изключително важно значение за доброто здраве и развитие на бебето, но то има съществени дълготрайни ползи и за здравословното състояние и оптималната кондиция на майката – поради това кърменето може да намали и времето, прекарано от жената в болнични. Кърменето изгражда и близост между майката и бебето, което означава по-спокойни и щастливи жени на работното място. От значение е и обществената подкрепа за кърмещите жени, която би им позволила да изпълняват своите служебни задължения, без да престават да кърмят. Например, наличието на стаи за кърмене в обществените институции и работните места би дало повече възможности на майката да изпълнява, както служебни, така и лични или семейни ангажименти, като по този начин кърменето (а и майчинството) няма да бъдат приемани като период, който понижава качеството на живот на жените.

В материала е ползвано съобщение от сайта на Националната асоция „Подкрепа за кърмене”

Вирни се горе