С информационна кампания и прегледи, РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата

С информационна кампания и прегледи, РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата

За поредна година РЗИ – Смолян ще отбележи Световния ден за борба с остеопорозата – 20 октомври. Този път инициативите се реализират в партньорство с общинските администрации в Борино, Баните, Рудозем и Девин и ще преминат под надслов „Костите са наше съкровище”. В дните от 14 до 18 октомври експерти на здравната инспекция ще гостуват във всеки от общинските центрове и ще провеждат обучения както сред деца от детските градини, така и сред възрастни жители или гости на тези населени места. След прожекции на филма: ”Приказка за Костичко и г-жа Остеопороза” малчуганите ще получат обогатени на калций млека, предоставени безвъзмездно от фирма „Данон Сердика”, скъобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Посетителите на обучителните срещи в местните читалища ще имат възможност да се запознаят с действието и последиците от остеопорозата и начините за опазване на костното здраве, да получат подходящи продукти Допелхерц ® актив, предоставени безвъзмездно от фармацевтична компания ”Куайсер Фарма” – Германия и информационни материали. Гражданите ще могат да определят личния си риск от остеопороза като попълнят Едноминутния тест за оценка на риска.

Кампанията „ Костите са наше съкровище” ще бъде финализирана на 18-ти октомври с измерване на костна плътност в Приемния кабинет на РЗИ – Смолян, етаж 1. Цената на изследването е 10 лв. Профилактичният скрининг се препоръчва на жени над 45-годишна възраст; с ранна менопауза, мъже над 50-годишна възраст, на хора със заседнал начин на живот, на такива с наднормено и поднормено тегло, както и на пушачите. За предварително записване и информация, можете да се обадите на тел. 0301/ 5-89-30 всеки работен ден от 9.00 до 16.30 ч. в периода до 18 октомври.

Инвестицията в костите трябва да започне още в ранна детска възраст чрез изграждане на навици за спортуване и балансирано хранене. Тези две стъпки са от основно значение, защото натрупването на максималната костна маса става до нашата 25–годишнина, а това, което сме натрупали като „съкровище” в детството и юношеството, се използва от организма ни през останалия ни живот. Обратното развитие и загубата на костна маса са генетично определени, но започват средно между 35-40-годишната ни възраст. Съвремието ни също създава условия за наслагване на допълнителни рискови фактори – заседнал начин на живот, неправилно хранене, чести диети, рязко отслабване, прекомерна консумация на кофеин и алкохол, тютюнопушене…В менопаузата с угасването на яйчниковата функция, костното рушене се повишава и това е причина за нарастване на костната загуба при жените и риск от остеопороза. Развитието на това заболяване може да бъде стимулирано от наследствени фактори, например ниска, слаба фигура, тежка остеопороза по майчина линия, проблеми с менструацията ( късна първа менструация, ранен климакс) и други.

Периодичният скрининг и ранното откриване на болестта са от изключително значение, тъй като при подходящо лечение и отстраняване на рисковите фактори болестното намаляване на костната тъкан може да бъде прекратено. Не забравяйте – никога не е рано и никога не е късно, за да подобрите костното си здраве!

Вирни се горе