С акция под надслов: „Обичай сърцето си” РЗИ-Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето

С акция под надслов: „Обичай сърцето си” РЗИ-Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето

С акция под надслов: „Обичай сърцето си” Регионалната здравна инспекция в Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето,съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция .

На 29-ти септември в страната ни ще бъде отбелязан Световният ден на сърцето. Тази година той ще премине под мотото: „Един свят – Един дом – Едно сърце”. „Един свят”, защото сърдечните заболявания не се съобразяват с расата, цвета на кожата или пола. „Един дом”, защото именно домът е мястото, което предоставя отлична среда за ограничаване на вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания (ССЗ).

Мит е, че сърдечно – съдовите заболявания засягат само възрастните хора, предимно мъже. Жените страдат от тези заболявания наравно с мъжете. Данните сочат, че сърдечно – съдовите заболявания са най-честият причинител на смърт при жените – всеки трети смъртен случай на жена се дължи именно на сърдечно заболяване. Децата също са застрашени от различни сърдечни заболявания. Рискът за тях е голям, особено ако се хранят с нездравословна храна, не се движат достатъчно или не спортуват, ако пушат или растат в дом на пушачи. Съществуват три елементарни стъпки за превенция на сърдечно – съдовите заболявания, които всеки би могъл да предприеме в семейна среда :

Налагане на здравословен начин на хранене

Факт: Нездравословното хранене е свързано с четири от десетте водещи смъртоносни риска. Избягването на храни с високо съдържание на сол, захар и вредни мазнини, съчетано с редовен прием на плодове и зеленчуци ще подобри физическото ви състояние и ще намали риска от сърдечни болести.

Съвет: Заменете шоколада с плод, ограничете приема на сол до под 5 грама на ден. Подбирайте цветни комбинации от плодове и зеленчуци, за да привлечете вниманието на вашето дете. Приобщете го към процеса на приготвяне на храната.

Повишаване на физическата активност

Факт: Липсата на физическа активност причинява 6% от световната смъртност. Наднорменото тегло, диабетът и липсата на физическа активност при децата са основна причина те да развиват сърдечно-съдови заболявания като възрастни. Съвет: Дори 30-минутна активност пет пъти седмично намалява значително риска от сърдечни болести. Затова насърчавайте вашите деца да спортуват или просто да бъдат активни в домакинската работа, на училище, в свободното време.

Отказ от тютюнопушене

Факт: Всеки втори пушач умира от свързани с тютюнопушенето болести. За съжаление все повече деца и тийнейджъри се пристрастяват към цигарите. Всяка година пасивното тютюнопушене убива повече от 600 хиляди непушачи, в това число и не малко деца.

Съвет: Спрете цигарите изцяло или поне докато се намирате вкъщи, за да запазите здравето и живота на хората, които обичате. Информирайте децата за рисковете от тютюнопушенето, стимулирайте ги да изберат пътя на непушача.

Регионалната здравна инспекция в Смолян ще отбележи Световния ден на сърцето с акция под надслов „Обичай сърцето си!”.

На 27.09.2012г. в читалище „Кирил Маджаров” кв. Устово 18,00 часа – прожекция на филма „Пазаруване по етикет”- Вход свободен

18,30 часа – беседа, насочена към намаляване консумацията на готварска сол

На 29.09.2012г. на площад „Възраждане” в кв. Устово от 10,00 часа до 12,00 всеки жител или гост на града ни ще може безплатно да измери своето кръвно налягане, да провери своето тегло и да разбере индекса на телесната си маса, а също и да се раздвижи на монтирания на площада велоалгометър.

По време на кампанията „Обичай сърцето си”, специалисти от Регионалната здравна инспекция ще разпространяват брошури и флаери , касаещи превенцията на сърдечно – съдовите заболявания.

Вирни се горе