РЗИ – Смолян стартира интерактивни обучения сред деца и възрастни по повод Деня на оралното здраве 20 март

РЗИ – Смолян стартира интерактивни обучения сред деца и възрастни по повод Деня на оралното здраве 20 март

С цел повишаване на здравната култура и профилактика на различни социално-значими заболявания, от началото на 2016 година специалисти на РЗИ – Смолян обучиха 555 смолянски деца как правилно да си мият зъбките в Кабинета за детско дентално здраве. По повод 20 март стартира информационна кампания, включваща: Детски празник «Здрави зъбки» в ОДЗ № 6 и филиал в гр. Смолян на. 25.03.2016година от 10 часа.

Обучение на членове на Пенсионерски клуб – Широка лъка по темата: »Зъбни протези и грижите за тях» на 29.03.2016 година. Обучение на посетители в Дневен център за стари хора в гр. Мадан по темата: »Зъбни протези и грижите за тях» на 30.03.2016 година от 11,00 часа. Обучение на домуващи и персонал от Дом за възрастни хора – с. Фатово по темата: »Зъбни протези и грижите за тях» на 31.03.2016 година Всички участници в обученията ще получат подаръци, осигурени безвъзмездно от фирмите:«Глаксо Смит Клайн» и «Астера».

Световният ден на оралното здраве е учреден по инициатива на Световната дентална федерация през 2007 година с цел да привлече общественото внимание към профилактиката и навременното лечение на денталните заболявания. Данните от специалисти, работещи по Националната програма за профилактика на оралните заболявания сочат, че още от ранна детска възраст българите имат изключително лошо орално здраве. 68 на сто от децата, които са на 5 или 6-годишна възраст в големите градове имат кариеси. В по-малките населени места този процент достига 74. Това ще рече, че при най-малките дечица четири временни зъба са с кариеси, при децата на 12 години, това са средно три зъба, а при 18-годишните младежи става дума за средно шест зъба. Според данните, хората между 35 и 40 години имат по 17 засегнати от кариеси зъби – 8 са излекувани, 6 премахнати, а три изобщо не са лекувани. Цели 13 на сто от 60-годишните нямат зъби, съобщиха от пресцентъра на здравната инспекция.

Вирни се горе