РЗИ-Смолян разпореди на джипитата прегледи за морбили

 РЗИ-Смолян разпореди на джипитата прегледи за морбили

Регионалната здравна инспекция в Смолян разпореди на всички общопрактикуващи лекари да направят преглед на имунизационния статус на населението от пациентската си листа на възраст от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили, предаде Дарик.

„Откритите неимунизирани незабавно да се обхванат с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания за организиране на необходимите действия за съобщаване, изолация, диагностика и лечение на заболяването“, коментира Д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в РЗИ – Смолян. С цел недопускане разпространението на морбили на територията на областта, е препоръчително родителите да проверят ваксиналния статус на децата си при личния лекар и при липса на имунизация да се направи такава.

Морбили, позната още като дребна шарка, е силно заразна инфекция, която се предава по въздушно – капков път. Инкубационният период на заболяването е до 21 дни. Оплакванията започват най-често с повишена температура, кашлица, зачервени и оточни конюнктиви, като се появява и характерен обрив, първо по лицето, шията и гръдния кош, след това туловището и крайниците. След преболедуване се изгражда траен пожизнен имунитет.

Вирни се горе