РЗИ Смолян организира АНТИСПИН кампания под мотото: «Животът е безценен!»

РЗИ  Смолян  организира АНТИСПИН  кампания под мотото: «Животът е безценен!»

И тази година РЗИ Смолян организира АНТИСПИН кампания по повод 1 Декември под мотото: «Животът е безценен!»

Световната здравна организация обявява Първи Декември за Световен ден за борба със СПИН през 1988 г. През последните 20 години, този ден се утвърждава като един от най-успешните възпоменателни дни в световната история. Понастоящем той се отбелязва в повече от 190 държави по света. Целта е общественото внимание да бъде насочено към проблемите на ХИВ/СПИН и необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ. С вируса  ХИВ годишно се заразяват около 3 милиона души. Най – голям процент заболеваемост има в Африканските държави,съобщи Таня Милкотева – ст. експерт в отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ – Смолян.

В периода от 26.11.2012г. до 09.12.2012 г. РЗИ – Смолян планира провеждането на АНТИСПИН кампания сред учениците от 10 и 11 класове в общините: Смолян – ПГ по туризъм, ПГ по строителство и ПГ по техника и технологии ; Девин – СОУ,,Христо Ботев’’; Рудозем – СОУ,,Св.Св. Кирил и Методий”; Мадан – СОУ,, Отец Паисий”. .

Обученията сред учениците включват мултимедийна презентация на тема: „СПИН”, разпространение на флайери за ползите от употребата на презервативи и видеопоказ на филма на РЗИ Смолян – „Клопка”. Учениците от прицелната група ще получат брошурите: ,,Полово предавани болести’’ и ,,Контрацепцията – споделена отговорност’’ – издание на РЗИ, 2012г. и презервативи.

Над 840 червени лентички (световен символ в борбата със СПИН) са подготвени от децата в клуб,, Здрави и щастливи’’ при РЗИ по повод 1 декември. Те ще бъдат сложени на ревера на всички ученици от 9 до 12 клас. АНТИСПИН кампанията се реализира в партньорство с училищните ръководства в съответните общини. Официално регистрираните в България, заразени с вируса на СПИН към момента са 1585 лица, като от началото на годината досега са регистрирани нови 112 души. От новооткритите лица носители на вируса 88 са мъже. В последно време се откриват три пъти повече заразени мъже, отколкото жени. Младежите под 29 – годишна възраст, открити тази година, са 45% от новооткритите. През май са открити и пет деца, заразени с ХИВ. В България се очертават две най – силно уязвими групи спрямо риска от ХИВ: мъжете, които са съобщили за сексуални контакти с мъже и употребяващите интравенозни наркотици.

Хората, живеещи с ХИВ/СПИН, които получават антиретровирусна терапия в България, са 477. Лечението им е осигурено със средства от бюджета на Министерство на здравеопазването. Въпреки продължаващите огромни усилия за изработване на ваксина срещу HIV, понастоящем официално одобрена такава не съществува. Затова за предпазване от заразяване с HIV трябва да се избягва рисковото поведение. В световен мащаб е доказано, че превенцията работи. Именно затова Глобалният фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария дава високи оценки за изпълнението на Програмата в България и ще продължи да подкрепя финансово работата сред най-уязвимите групи до 2014 г.

Изключително важно е да бъдем внимателни в сексуалните си контакти, както и да използваме само стерилни игли или спринцовки при нужда. Лекарите са категорични, че битовото общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Вирни се горе