РЗИ пита деца и родители за здравни рискове за децата

РЗИ пита деца и родители за здравни рискове за децата

По време на детски празник Регионалната здравна инспекция в Смолян ще пита деца и родители одобряват ли идеята да има лице на намръщено човече върху етикета на храните, чиято честа консумация би могла да доведе до здравни рискове за децата,съобщиха от пресцентъра на инспекцията .

Регионалната здравна инспекция в Смолян и учениците от клуб „Здрави и щастливи” ще насърчават деца и възрастни към здравословен начин на живот по време на организирания от младежки православен център „Чисти сърца” на 9 юни празник ”Възхвала на детското творчество”.

Чрез книжки и други здравно-информационни материали те ще информират присъстващите за ползите от здравословното хранене. Деца и възрастни ще могат да споделят и мнението си относно това подкрепят или не идеята на РЗИ – Смолян за задължително поставяне на лице на намръщено човече (или друг графичен знак ) върху етикета на храните, чиято честа консумация би могла да доведе до здравни рискове за децата. Анкетното проучване стартирало през м. май по повод Европейския ден за борба със затлъстяването, ще продължи до м. ноември 2012г., включително и чрез гласуване на адрес: http://www.rzi-smolyan.com При висок процент на подкрепа, РЗИ – Смолян ще настоява за дебат по темата в цялата страна и за промени в Наредбата за етикетирането и представянето на храни.

Всеки, посетил къта на РЗИ – Смолян ще може да се информира още за правилното ползване на йодирана готварска сол и начините за безопасно контактуване с домашните любимци. На присъстващите ще се раздават брошури, флаери , тефтери и химикали от проекта на Министерството на здравеопазването „Информирани и здрави” и ще бъде популяризирана компютърната игра на здравната инспекция „Разходка по улица „Безопасна”.

Вирни се горе