РЗИ и БЧК -Смолян призовават: Изборът на здраве вместо пушене не трябва да има нужда от реклама

РЗИ и БЧК -Смолян призовават: Изборът на здраве вместо пушене не трябва да има нужда от реклама

Световен ден без тютюнопушене – 31 май 2013 г.

На 31 май светът отново ще отбележи Деня без тютюнопушене (World No Tobacco Day). Честването на тази дата започва по инициатива на Световната здравна организация през 1988 г. с идеята да се сигнализира обществото за заплахата от употребата на тютюн, достигнала в наши дни размерите на световна пандемия, и да се насърчат ефективни мерки за нейното ограничаване.

Тютюнопушенето е сред най-големите опасности за здравето, пред които някога се е изправял светът, а цигарите са най-значимата предотвратима причина за болести, инвалидизиране и смърт. В глобален мащаб пушачите са вече близо един милиард и половина души, а сред тях има и огромен брой млади хора.

Тази година Световния ден без тютюнопушене се чества под мотото ”Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство”. Според Рамковата конвенция на СЗО за контрол на тютюна, ратифицрана от Република България в края на 2005 г., в рамките на пет години от влизането й в сила всяка страна по договора трябва да предприеме стъпки за налагане на всеобхватна забрана на всякаква реклама и промоция на тютюн и тютюневи изделия, и спонсорство от страна на тютюнопроизводителите и тютюнотърговците съгласно чл. 13 от Конвенцията. Това изискване е свързано и с данни, че пълната забрана на рекламата на тютюн влияе за намаляване на броя на хората, които започват и продължават да пушат. Тази забрана е и една от икономически най-ефективните мерки за намаляване на търсенето на цигари и един от най-сигурните начини за контрол на тютюна.

Целите, които си поставят СЗО и инициативите по целия свят с настоящата тема за 2013 г. са: Да се насърчат държавите, подписали Рамковата конвенция, за ефективно й прилагане в посока въвеждане на пълна забрана на рекламата и промоцията на тютюневи изделия, и на спонсорствата от страна на тютюневата индустрия.

Да се укрепят местните, националните и международните усилия за противодействие на опитите на тютюневата индустрия да омаловажи борбата с тютюнопушенето. В световен мащаб, индустрията се опитва да забави или да предотврати въвеждането на тази забрана. Къде е България в осъществяването на ангажиментите по Член 13, отнасящ се до рекламата, промоцията и спонсорирането на тютюна?

В нашата страна те се контролират от отделни текстове в Закона за тютюна и тютюневите изделия, а контролът върху рекламата на тези продукти е задължение на Комисията за защита на потребителите към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Чл. 35 от ЗТТИ забранява рекламирането на тютюн и тютюневи изделия, когато в рекламата участват лица на възраст под 18 години или тя е предназначена или насочена към тях, както и на места или мероприятия, на които достъпът на тези лица е разрешен. Забранено е рекламирането на тютюн и тютюневи изделия в радио- и телевизионни предавания. Забранява се спонсорирането от страна на лица с основен предмет на дейност производство или търговия с тютюн и тютюневи изделия на радио- и телевизионни предавания и събития или дейности, които имат трансграничен ефект. На такива събития се забранява всякаква форма на разпространение на тютюневи изделия с цел популяризирането им. Както виждаме, има още какво да се направи за постигане на всеобхватна забрана за рекламиране, промотиране и спонсорство от страна на тютюневите компании. Според Рамковата конвенция е нужно да се предприемат още мерки, като:

§ Забрана на продажбата на тютюневи изделия по интернет

§ Осигураване на невъзможност извесни личности от обществения и културния живот, и развлекателни изображения на тютюна и тютюневите изделия да стимулират промоцията, продажбата и спонсорството на тютюневи изделия. В случай, че се представят преднамерено тютюневи изделия, то авторите на съответните продукции да декларират, че не са спонсорирани от тютюневата индустрия § Въвеждане на категоризация и класификация за развлекателните продукции, когато те използват образи на тютюна и тютюневите изделия, например „само за възрастни”, като преди и след излъчването на продукцията трябва да има анти-тютюнева реклама § Забрана на всякакво подпомагане и спонсорство от тютюневата индустрия на „социално отговорни мероприятия”.

По повод на актуалната тема на Световния ден без тютюнопушене Регионалната здравна инспекция в партньорство с Областния съвет на БЧК – Смолян планира акция сред гражданите на Смолян под името „Ябълка за цигара”. Инициативата е замислена като контра-реклама, реклама на здравето и избора на свобода от тютюна. Тя ще се проведе на пл. „Свобода” на Стария център и най-атрактивната част от нея е подаряването на ябълки в замяна на цигари от пушачите. Традиционно ще измерваме и количеството въглероден оксид в издишания въздух с цел демонстрация на вредата от цигарения дим за кръвта и белите дробове. Хората, осмелили се да жертват по цигара от ежедневната си доза тютюн, ще получат от децата на клуб „Здрави и щастливи” при РЗИ и младите червенокръстци листовки с призиви за окончателен избор на здравето и с информация за връзка с Консултативния кабинет за отказване на пушенето в здравната инспекция.

На 31 май отбелязваме и края на първата година от влизането в сила на Пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в България. Ето какви са постиженията на контрола в нашия регион:

§ На територията на област Смолян са извършени общо 3094 проверки в обектите за обществено хранене, административни сгради, детски заведения, лечебни заведения и обекти с обществено предназначение

§ Реализирани са сутрешни, вечерни и нощни проверки на 397 обекта за хранене и развлечение на територията на всички общински центрове и в някои по-малки населени места.

§ На дежурния телефон за сигнали са получени 29 сигнала за нарушаване на забраната с последвали проверки по тях.

§ За една година са съставени 25 акта за неспазване на забраната за пушене на закрити обществени места и до момента са издадени 21 наказателни постановления на стойност 7050 лв. § Общият извод е, че въпреки някои обективни затруднения, системният контрол на РЗИ като цяло води до спазване на забраната за тютюнопушене в област Смолян.

Изготвил: Ст. експерт Д. Иванова, отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”, РЗИ – Смолян

Вирни се горе