РЗИ - Смолян стартира лятна АНТИСПИН кампания с безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и сифилис

РЗИ - Смолян стартира лятна АНТИСПИН кампания с безплатни изследвания за ХИВ/СПИН и сифилис

И това лято Регионалната здравна инспекция в Смолян предоставя възможност на хората да проверят безплатно своя ХИВ – статус и да се изследват за сифилис чрез т.нар. „Бърз тест”. Инициативата ще продължи до края на м. септември и е в рамките на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално-преносими инфекции. Изследванията ще се извършват всеки работен ден от 9,00ч. да 16,00ч. в Приемния кабинет, намиращ се на първия етаж на инспекцията. На 13 август от 10 до 14 часа мобилен екип ще предлага безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН и сифилис в МБАЛ – Златоград, а на 14 август – в Специализирана болница за рехабилитация „Орфей” – Девин.

От началото на годината до 9 май 2018 г. в България са открити нови 95 ХИВ –серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната ни стават 2810. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже/жени). Над 90 % от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път, а 5,3 % – при инжекционна употреба на наркотици.

В РЗИ – Смолян 200 души (69 мъже и 131 жени) са се изследвали за ХИВ/СПИН в периода 01.01.2018г. – 31.07.2018г. Няма констатирани положителни резултати. Най-честите причини за проверка на ХИВ –статуса са свързани с издаването на документи при бременност, осиновяване, пътуване в чужбина или предстоящи хирургични интервенции.

РЗИ – Смолян припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в:

кръвта;

семенната течност;

влагалищния секрет;

майчината кърма.

Има три начина за предаване на ХИВ:

полов – най-често при сексуален контакт без презерватив;

кръвен – най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица;

от заразена майка на новородено – по време на бременност, раждане и кърмене.

*Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:*

Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус;

Избягване на случайни сексуални контакти;

Използване на презерватив при всеки сексуален контакт;

Избягване на употребата на общи игли и спринцовки;

Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новороденото.

Важно е да се помни, че нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване.

Вирни се горе