Рязко се увеличат заболелите от рак на гърдата

Рязко се увеличат заболелите от рак на гърдата

Броят на заболелите от рак на гърдата в последните 10 години се увеличава значително. Това съобщи д-р Красимир Катерински от Специализираната болница за активно лечение по онкология, цитиран от БНР.

Той изтъкна, че в над 57% от случаите заболяването се открива много късно. Друга тревожна тенденция е, че в последните години възрастовата граница на заболелите от рак на млечната жлеза пада драстично. Макар и редки, вече има случаи на 20-годишни пациентки, отбеляза Катерински.

Прави впечатление, че има една висока заболеваемост от рак на гърдата за Монтана, която е по-висока даже отколкото в София, допълни лекарят. Според него тези резултати могат да се обяснят с факта, че по-голямата част от жените, особено в малките градове и села, нямат възможност за достъп до квалифицирана медицинска помощ по отношение на диагностика, както и достъп до съответната апаратура, за да бъдат изследвани редовно.

Според професор Иван Черноземски причините за високата заболеваемост се крият в тютюнопушенето, нерационалното хранене и стреса.

В специализираната болница по онкология започват безплатни такива прегледи като за целта преди това ще се събират средства на благотворителен търг. Той ще е на трети декември, когато ще се продават 30 чернобели фотографии на известни български актьори, включили се в кампанията “Да оставим следи”, която е в подкрепа на борбата с рака на гърдата.

Началната цена на фотосите е 150 лева.

Вирни се горе