Районната лекарска колегия - Смолян обсъди проблеми, свързани с определянето на финансовите рамки за дейността на болничните заведения

Районната лекарска колегия - Смолян обсъди проблеми, свързани с определянето на финансовите рамки за дейността на болничните заведения

На 26 април 2017 година се проведе открит Управителен съвет на Районна Лекарска Колегия гр. Смолян, във връзка с възникналите проблеми на територията на Област Смолян при определянето на финансовите рамки за дейността на болничните заведения, определени от РЗОК. На Заседанието присъстваха и д-р Иван Маджаров – Член на УС на БЛС, заместник директора на РЗОК гр. Смолян, директори на лечебни заведения на територията на Област Смолян.

След проведената дискусия бяха направени следните изводи:

НЗОК и РЗОК не спазват договорените параметри за тримесечните бюджети на болничните заведения съгласно НРД 2017. Не са предвидени финансовите средства в пълен обем. НЗОК е намалила с 6% бюджета на РЗОК за второ тримесечие на 2017 година. Това действие създава предпоставка за недофинасиране на болничните заведения.

"Резервът от 3%, който лечебните заведения могат да ползват, не е включен в първоначалните разчети, той ще се появи след като те отчетат дейността си“.

Ползването на 3% резерв от третия месец за предходните 2 месеца/ съгласно обясненията на представителите на РЗОК/ ще създаде недофинансиране за месец юни 2017 година.

РЗОК не е използвала в достатъчна степен дадените възможности от Правилата при определяне на бюджетите на конкретните лечебни заведения на територията на Областта. По този начин бюджетът на най-голямото, структуроопределящо лечебно заведение на територията на Област Смолян -МБАЛ Смолян е намален с 11% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

УС на РЛК Смолян настоява:

БЛС да направи максимални усилия за запазване на договореностите в НРД 2017.

РЗОК да преразгледа определените бюджети на болничните заведения на територията на Област Смолян, съобразно констатираните факти от проведената среща. УС на РЛК Смолян препоръчва на Директорите на лечебни заведения да преразгледат представените заявления за подписване на Договорите с НЗОК.

Вирни се горе