Ракът на маточната шийка е основен здравен проблем с над 530 000 случаи годишно

Ракът на маточната шийка е основен здравен проблем с над 530 000 случаи годишно

Нуждата от обединяване на усилията в превантивната работа срещу рака на маточната шийка и ваксинацията като един от методите за намаляване на това заболяване в България обсъдиха на работна среща на в Смолян общопрактикуващи лекари, педиатри и акушери. Участие в инициативата на РЗИ – Смолян в рамките на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка взе и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров, съобщиха от здравната инспекция.

Регионалният координатор по програмата Емилия Аянска посочи, че в световен мащаб ракът на маточната шийка е основен здравен проблем с над 530 000 случаи годишно, повечето от които завършват с летален край (около 275 000). Заболяването е втора водеща причина за смърт от онкологичните заболявания сред жените. Ваксината срещу причинителя на рака на маточната шийка нямат терапевтичен ефект, а профилактичен т.е. те не лекуват, а предпазват от заразяване с човешки папиломен вирус. Оптималната защита срещу това заболяване включва едновременното прилагане на методите за първична и вторична профилактика (ваксинация преди започване на полов живот и редовни гинекологични прегледи след започване на полов живот), които заедно могат до доведат до сериозно намаляване на заболяемостта от рак на маточната шийка.

Ваксините срещу човешкия папилома вирус са получили разрешение за употреба в над 110 държави. Безопасността и всички странични явления при приложението им се следят стриктно от държавните регулаторни агенции (за Европа – ЕМА), които поддържат текуща информация за безопасността. Извършените до момента 11 клинични проучвания показват добър профил на безопасност на ваксината за всички възрасти – не се наблюдава повишен риск от хронични или автоимунни заболявания – както краткосрочно, така и дългосрочно. Заключенията на експертите от СЗО са, че най- често срещаните нежелани реакции са болка, зачервяване или подуване на ръката на мястото на поставяне на ваксината.

В световен мащаб, където ваксините срещу рак на маточната шийка се прилагат от години по национални програми и обхващат над 75% от подлежащите, вече има данни за създаване на колективен имунитет т.е. дори жени, които не са ваксинирани срещу човешкия папилома вирус са изложени на по-малък риск от заразяване с високорисков (онкогенен) HPV тип. Ефикасността на ваксината е най – голяма (осигурява 20-годишен имунитет), ако имунизацията се направи преди започване на полов живот. Тогава тя предпазва момичетата от заразяване с онкогенен тип на човешкия папилома вирус и от развитието на високорисково предраково състояние.

Стартирането на Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка е уникален шанс за страната ни за намаляване на заболяемостта и смъртността от това заболяване – каза националният координатор и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Той посочи, че годишно у нас от това онкологично заболяване умират между 350 и 400 жени, т.е. всеки ден в страната ни умира една българка Три пъти е по-голям броят на жените, оперирани навреме и излекувани, но останали по някакъв начин непълноценни. Негативните тенденции в страната ни могат да се променят единствено при редовни гинекологични прегледи и висок имунизационен обхват. Въведената от 2012 година препоръчителна ваксинация срещу рака на маточната шийка е безплатна за 12-годишните момичета, за по-голямата част от които се предполага, че не водят полов живот. Информацията за заболяването и възможната профилактика обаче трябва да стигне до всички – деца, родители, учители. При това тя трябва да е не само достъпна, но и разбираема за всички. Това, което се залага сега ще се види след 15 – 20 години, но си заслужава, ако резултатът е усмихнатите лица и смеещите се очи на младите жени и момичета, заключи д-р Киров.

Информационната среща в Смолян с родители, педагози и медицински специалисти ще се проведе на 12 ноември от 14,00 часа в зала 247 на общинската администрация.

Вирни се горе