Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

Отбелязваме Световния ден без тютюнев дим

По случай днешния световен ден без тютюнев дим специалисти по профилактика на болестите от Регионалната здравна инспекция в Смолян ще проведат акции за насърчаване отказа от употребата на тютюн сред тинейджърите в две гимназии на областния град.

Учениците в ПГ по техника и технологии „Христо Ботев” (на 19.11) и ПГ по икономика „Карл Маркс” (на 20.11) ще имат възможност да измерят съдържанието на въглероден оксид в издишания от тях въздух и да получат информация за контакт с Консултативен кабинет за отказване на тютюнопушенето в здравната инспекция, работещ безплатно сред всички възрастови групи. Показателят „въглероден оксид в издишания въздух” се използва за диагностика на зависимостта на пушещите, но и като начин за непосредствено онагледяване на негативното въздействие на цигарите, както и за усилване мотивацията за спирането им.

Паралелно с инициативата сред тинейджърите, в десетки детски градини на Смолян и областта ще бъде изложена информация на тема „Внимание – дим: ПАЗЕТЕ ДЕТЕТО!”. Материалът напомня на родителите за опасността от пасивното пушене вкъщи за здравето и развитието на техните малчугани, съобщи Деница Иванова, ст.експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето” при РЗИ – Смолян.

Изследванията показват, че в детска и юношестка възраст уврежданията от цигарения дим са многократно по-големи в сравнение с по-късна възраст. Въпреки това, употребата на цигари сред българските ученици е тревожно висока. Европейският проект за изследване на училището за алкохол и наркотици (ESPAD) през 2011 г. показа обезпокоителни резултати сред 16-годишните:

Около 67% са пушили поне една цигара през живота си, а близо 40% – поне една цигара през последните 30 дни. Момичетата в България пушат повече от момчетата: докато през последните 30 дни са пушили около 33% момчета, то момичетата-пушачки са значително повече – над 45 %. Българските юноши на 15-16 г. са на четвърто място по тютюнопушене сред 36 европейски страни, като българските момичета са на второ място сред връстничките си в Европа. Според проучване на Националния център по обществено здраве и анализи над 70% от анкетираните деца между 14 и 18 години са палили цигара. Пушат 28.2% от учениците на 13-15 годишна възраст, а около 14 на сто от тях са всекидневни пушачи. Над 7% от подрастващите казват, че са запалили първата си цигара на 7 години и по-рано, а за всеки девети това се е случило на възраст 8 – 10 години.

По данни на Световната здравна организация при над 1,2 милиард възрастни пушачи, 700 хиляди деца (близо половината от всички деца по света) са пасивни пушачи. В България на пасивно пушене са изложени около 75% от децата. За най-малките основният източник на тютюнев дим са родителите и останалите членове на семейството, които пушат в тяхно присъствие и ги превръщат в пасивни пушачи. При това майките носят най-голяма отговорност за излагането на малчуганите на тютюнев дим, ако са пушили по време на бременността си и/ или в ранната възраст на детето.

Вирни се горе