Профилактични изследвания на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане в Смолян

Профилактични изследвания на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане в Смолян

Днес на площад „Свобода“ в Смолян ще се извършат профилактични изследвания на кръвна захар, холестерол и измерване на артериално налягане. Инициативата е част от проявите, които се организират по повод Световния диабетен ден. Прегледите са подходящи за хората с новооткрити отклонения на изследванията, консултациите ще се осъществяват от специалист- ендокринолог. Профилактичните прегледи са подходящи за хора с наднормено телесно тегло, с регистрирани в миналото отклонения на кръвната захар, без лечение до момента, с роднини болни от захарен диабет. За предпочитане е изследванията да се извършат на гладно.

Във връзка със Световният диабетен ден в Смолян ще пристигне напълно оборудван за прегледи и изследвания автобус, който посещава градове в цяла Европа. Инициативата „ВЕЛИОН ТУР“ е подкрепена от „ЛИВЕДА МЕД“ 2000, „ МЕДТРЪСТ“ „РОТАРИ КЛУБ„. На територията на гр. Смолян инициативата е подкрепена от Командерия „Св. Висарион Смолянски“ към Велик Приорат на България на рицарите тамплиери, съобщи ендокринологът д-р Емилия Апостолова. Тя допълни, че на територията на Област Смолян през целият месец ноември ще се реализират прегледи за ранно откриване на усложненията на Захарния диабет.

Инициативата е подкрепена от фармацевтична компания Вьорваг фарма. С участието на специалистите ендокринолози от областта, лекарите от Ендокринологично отделение на МБАЛ „ д-р Братан Шукеров“ Смолян и общопрактикуващите лекари. В различни населени места на областта се организират „Диабетни центрове“. Целта е да бъдат извършени прегледи на пациенти със захарен диабет за откриване на едно от най-честите усложнения на диабета, засягащо краката на диабетиците.

Тази година темата на Световния диабетен ден е: „Очите и диабета. Скрининги за ранно откриване на захарен диабет“.

Вирни се горе