SmolyanNews.com

RSS

Регистрация Вход

Проектът „Спри и се прегледай“ стартира и в област Смолян

2650 мъже и жени от област Смолян получиха покани от Министерството на здравеопазването за безплатни скринингови прегледи по Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания „Спри и се прегледай”.

В проекта са включени хора от трите целеви групи:

Единствено за това изследване се налага спазването поне 3 дни на така наречената „бяла диета”. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция в Смолян.

Консумираните в този период храни трябва да са с бял или жълт цвят/картофи, ориз, мляко, кашкавал, яйца, сирене и други/. Не трябва да се приемат месо и зеленчуци с червен цвят, тъй като могат да дадат фалшиво положителен резултат, което ще наложи извършването на допълнителни апаратни изследвания на дебелото и правото черво.

Само лицата, получили покана от Министерството на здравеопазването подлежат на безплатното изследване. Тези мъже и жени трябва да изберат някой от посочените в сайта http://nsr.mh.government.bg лекар или лечебно заведение, регистрирани за извършването на съответния скрининг и да му покажат полученото от МЗ писмо, съдържащо техния уникален номер. Прегледът може да се извърши в рамките на 6 седмици от получаване на поканата. Лицата, неявили се за преглед в този срок, ще получат втора покана от Министерство на здравеопазването за преглед.

Участието в програмата е доброволно. Прегледите са бързи, безопасни и безболезнени. Резултатите ще се публикуват в личните досиета на хората в сайта на Националния скринингов център. Влизането в системата ще става възможно само с въвеждане на уникалния код на прегледалия се. Данните ще бъдат съхранени като се запази анонимността на хората и конфиденциалността на получената информация.

До този момент в област Смолян сключени договори за преглед за рак на шийката на матката имат:

  1. Д-р Ася Чангалова – в гр. Смолян
  2. Д-р Наделина Кръстева – в гр. Смолян
  3. Д-р Албена Чинарева – в гр. Златоград.

Дата и час за преглед се запазват лично при тях. За прегледи за рак на млечната жлеза и рак на дебелото и право черво засега няма лечебни заведения /лекари/ от нашата област, които да са сключили договор за извършването им.

Целта на проекта „Спри и се прегледай” е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на активния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила. Скрининговите програми за злокачествени (ракови) заболявания целят чрез откриване на предракови състояния или ранни етапи от развитието на болестта, да доведат до по-малко заболели и по-малък брой починали от тях.

Повече информация може да получите на телефон 6-31-06 с код за Смолян 0301 или GSM 0885238689 от областния координатор по програмата г-жа Кисьова и от сайта на РЗИ-Смолян www.rzi_smolyan.

вторник, 18 юни 2013 г., Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.


Новините по общини

Хотели от BgHotelite.com

Видео

Новините от деня

Виж всички

Връзки

Реклама Реклама
Реклама Реклама
Реклама Реклама

Архив

2014
2013
2012
2011
2010
2009