Проектът „Спри и се прегледай“ стартира и в област Смолян

Проектът „Спри и се прегледай“ стартира и в област Смолян

2650 мъже и жени от област Смолян получиха покани от Министерството на здравеопазването за безплатни скринингови прегледи по Националната кампания за ранна диагностика на онкологични заболявания „Спри и се прегледай”.

В проекта са включени хора от трите целеви групи:

  • жени на възраст от 25 до 60 години – за ранна диагностика на рак на маточната шийка (преглед и цитонамазка);

  • жени на възраст от 50 до 60 години – за ранна диагностика на рак на млечната жлеза (преглед и рентгеново изследване на гърдите /мамография/ ) ;

  • мъже и жени, навършили 50 години – за ранна диагностика на дебелото и правото черво (преглед за откриване скрита кръв в изпражненията).

Единствено за това изследване се налага спазването поне 3 дни на така наречената „бяла диета”. Това съобщиха от пресцентъра на Регионална здравна инспекция в Смолян.

Консумираните в този период храни трябва да са с бял или жълт цвят/картофи, ориз, мляко, кашкавал, яйца, сирене и други/. Не трябва да се приемат месо и зеленчуци с червен цвят, тъй като могат да дадат фалшиво положителен резултат, което ще наложи извършването на допълнителни апаратни изследвания на дебелото и правото черво.

Само лицата, получили покана от Министерството на здравеопазването подлежат на безплатното изследване. Тези мъже и жени трябва да изберат някой от посочените в сайта http://nsr.mh.government.bg лекар или лечебно заведение, регистрирани за извършването на съответния скрининг и да му покажат полученото от МЗ писмо, съдържащо техния уникален номер. Прегледът може да се извърши в рамките на 6 седмици от получаване на поканата. Лицата, неявили се за преглед в този срок, ще получат втора покана от Министерство на здравеопазването за преглед.

Участието в програмата е доброволно. Прегледите са бързи, безопасни и безболезнени. Резултатите ще се публикуват в личните досиета на хората в сайта на Националния скринингов център. Влизането в системата ще става възможно само с въвеждане на уникалния код на прегледалия се. Данните ще бъдат съхранени като се запази анонимността на хората и конфиденциалността на получената информация.

До този момент в област Смолян сключени договори за преглед за рак на шийката на матката имат:

  1. Д-р Ася Чангалова – в гр. Смолян

  2. Д-р Наделина Кръстева – в гр. Смолян

  3. Д-р Албена Чинарева – в гр. Златоград.

Дата и час за преглед се запазват лично при тях. За прегледи за рак на млечната жлеза и рак на дебелото и право черво засега няма лечебни заведения /лекари/ от нашата област, които да са сключили договор за извършването им.

Целта на проекта „Спри и се прегледай” е подобряване трудоспособността, повишаване продължителността на активния трудов живот на населението и поддържане на здрава работна сила. Скрининговите програми за злокачествени (ракови) заболявания целят чрез откриване на предракови състояния или ранни етапи от развитието на болестта, да доведат до по-малко заболели и по-малък брой починали от тях.

Повече информация може да получите на телефон 6-31-06 с код за Смолян 0301 или GSM 0885238689 от областния координатор по програмата г-жа Кисьова и от сайта на РЗИ-Смолян www.rzi_smolyan.

Вирни се горе