Президента на ЮЕМФ д-р Кехайов ще участва в конференция в Скопие

Президента на ЮЕМФ д-р Кехайов ще участва в конференция в Скопие

След продължила повече от половин месец стачка на лекарите от Македония в израз на несъгласие с правителствен проект за промяна в системата на заплащане, в неделя, 16 декември 2012 година в Скопие „Хелтгрупер” организира международна среща за обсъждане на проекта за „Плащане на базата на резултати”. За участие са поканени някои от най-добрите чужди и местни експерти, които ще споделят своя опит във връзка с подобни реформи в света.

Сред получилите специална покана за събитието са Франц Порзолт, ръководител отдел на университета в Улм, Германия, Кристиян Лако, професор в университета Радбоуд, Холандия, д-р Андрей Кехайов, президент на Югоизточноевропейския медицински форум, проф. Йован Тофоски, председател на Македонската медицинска асоциация и главен секретар на Югоизточноевропейския медицински форум, Владимир Лазаревик, председател на съвета на Регионалното бюро на СЗО, 2009 – 2011 г., асистент в Института за Социална Медицина в Скопие и др.

Д-р Кехайов ще говори за интегритета на националните публични здравни системи – тема, която беше засегната и във внесената в Световната медицинска асоциация декларация, приета на Третия конгрес на ЮЕМФ в Белград през месец септември.

Очаква се пред лекарите и пред обществеността да бъде представен международния опит в прилагането на тези реформи и срещата да предостави възможност за открит дебат между основните участници в процеса в Македония, и за намиране на правилно решение на възникналите проблеми.

Интересът към срещата е изключително голям. Участие са заявили повече от 10% от македонските лекари, както и много гости от чужбина, включително редица представители на чуждестранни дипломатически мисии в Скопие.

Вирни се горе