Предпоследни сме по здраве в ЕС

Предпоследни сме по здраве в ЕС

България заема предпоследното място в Европа по здравеопазване. Това сочат резултатите от Европейския здравен потребителски индекс за 2012 година, представени днес в Европейския парламент в Брюксел, цитирани от zdrave.net.

На първо място е Холандия с 885 точки от 1 000 възможни, следвана от Дания (837 точки), Исландия (810 точки), Люксембург (802 точки) и Белгия (797 точки).

България набира 461 точки, което е наполовина от резултата на Холандия. След нас остава само Сърбия с 457.

В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя. Създателите на класацията правят извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа. Това е похвално в условията на икономическа криза и орязани национални бюджети, коментират от шведската организация, цитирани от БиТиВи.

Здравните експерти определят обаче и три притеснителни области: тенденция за увеличаване времето на чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави; увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен бройлечения; влошаване на достъпа до нови видове лекарства.

Европейският здравен потребителски индекс според Световната здравна организация е един от стандартите за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя.

Вирни се горе