Плодовете и зеленчуците приличат на органа, който лекуват

 Плодовете и зеленчуците приличат на органа, който лекуват

Много са сентенциите на учени и лекари по темата за храните, които приемаме и отражението, което те дават на здравето ни. Основната поука е, че човек е това, с което се храни. В този ред на мисли е и твърдението на Хипократ, че храната може да бъде лекарство за тялото. За полезните и вредните храни е изписано много. Интересен факт е обаче, че има и такива храни, които са много полезни за определени човешки органи. Забавното в случая е, че те визуално много приличат точно на тези органи. Ето някои от тези полезни храни и човешките органи върху които те имат най-благотворно въздействие.

Орех – мозък

Изобщо няма да ви изненадам с твърдението, че орехът изключително много прилича на човешкия мозък. Освен това е доказано, че е една от най-полезните храни точно за този орган. Ореховите ядки са много добър източник на омега-3, а освен това съдържат антиоксиданти, фолиева киселина и витамин Е в по-големи количества от всички останали ядки. Важно нещо, което трябва да знаете е, че е необходимо правилно да се киснат и изплакват орехите, за да се премахнат от тях фитатите /фитиновата киселина/. Тази киселина не се отразява благоприятно на организма, тъй като се свързва с полезните минерали и витамини в тялото и ги извежда навън от него заедно със себе си.

Морков – очи

Ако е цял, не бихте казали, че морковът прилича по някакъв начин на човешко око. Ако обаче е разрязан, той наистина го наподобява. Можете да направите опит и да се вгледате в разрязаното напречно колелце – ще откриете, че наподобява очната зеница и ирис. И както вече може да предположите, морковът е много полезен за очите. В него се съдържа бета каротин, който всъщност му придава характерния оранжев цвят. Той обаче помага много за поддържане на доброто зрение, а така също предпазва от образуването на така нареченото перде на окото.

Грейпфрут – гърди

Може и да не сте го забелязали досега, но грейпфрутът, както всъщност и останалите цитрусови плодове като портокал и мандарина, всъщност напомнят много на млечните жлези при жената. Всички тези плодове оказват ценна помощ при движението на лимфата. Според някои изследвания, грейпфрутът съдържа специфични съединения, които са наречени лимоноиди, за които се твърди, че пречат на развитието на рака.

Целина – кости

Забелязали ли сте, че стъблото на целината прилича доста на човешките кости? И тъй като прилича на тях, този зеленчук съответно е изключително полезен именно за костната ни система. В целината се съдържа силикон, който е отговорен за това да придава здравина на костите. И ако все още не сте достатъчно убедени, че за здрави кости трябва да консумирате повече целина, ето ви един неоспорим факт: в костите се съдържа 23 % натрий. Точно толкова е съдържанието на натрий в целината.

Домат – сърце

Някои сортове домати изключително много приличат на човешкото сърце, като например биволското сърце. Всъщност май няма друг зеленчук, който толкова много да наподобява по цвят и форма този най-важен човешки орган. Затова трябва да похапвате домати винаги, когато имате възможност. Те съдържат много ликопен, който на практика е виновен за техния червен цвят. Освен това обаче, употребата точно на ликопен води до намаляване на риска от сърдечно-съдови болести. Друго важно предимство на доматите е, че те са чудесен източник и на витамин C, а той пък от своя страна има голяма заслуга за здравето на нашето сърце.

Грозде – бял дроб

Ако се питате на кой човешки орган прилича гроздето, ето и отговора – на белия дроб, или по-точно на алвеолите, които се намират в белите дробове. Точно алвеолите осигуряват преминаването на кислорода от дробовете в кръвта. Фактите показват, че ако консумирате повече свежо грозде, това ще намали риска от рак на белите дробове. Причината е, че гроздовите семки са богати на вещество, което е наречено проантоцианидин. То влияе много благоприятно върху астмата, която е предизвикана от алергии.

Джинджифил – стомах

Направете си труда и се вгледайте в екзотичния за нашите ширини джинджифил. Той всъщност много прилича на човешкия стомах, и не само това – подпомага много храносмилането. Джинджифилът се използва от много години, дори векове, като естествено лекарство при стомашни проблеми. В него е съдържа антиоксидантът джинджерол, който е виновник и за специфичния вкус на растението. Той има и друго действие – много е ефективен срещу гадене и повръщане.

Авокадо – матка

Може и да не сте обърнали внимание, но предполагам ще се съгласите, че авокадото много прилича по форма на майчината утроба. И не само прилича, а и помага на този орган като балансира хормоните, а освен това предпазва жената от рак на шийката на матката. И още един изумителен факт, който сигурно не знаете. За да се развие плодът в утробата на майката са нужни 9 месеца. Точно толкова са необходими и на авокадото, за да може то да се превърне в зрял плод.

Гъбата всъщност прилича доста на човешко ухо, но това може да забележите едва когато я разрежете по дължина. Съответно гъбите са много полезни за нашите уши. Причината е, че те са много добър източник на витамин D, а той е изключително важен за запазване на добрия слух. На практика гъбите предпазват от загуба на слуха.

Сладък картоф – панкреас

Сладкият картоф много силно прилича на панкреаса при човека. И точно както очаквате – подпомага дейността му. Това става посредством стабилизиране нивата на кръвната захар в организма. Сладките картофи са много богати на витамин B6, който редица изследвания са доказали, че предпазва от рак на панкреаса. Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!

Вирни се горе