Петър Димков: За живот без рак – не яжте месо

 Петър Димков: За живот без рак – не яжте месо

Народният лечител Петър Димков е имал и прилагал система за предпазване и лечение на рака. Злокачествените болести се превърнаха в бич и у нас в последното десетилетие, макар че още по времето на Димков е било ясно как да живеем, за да не боледуваме от рак. Ето препоръките на лечителя:

Най-доброто средство за предпазване от рак е да се избягват причините, които го предизвикват, като се спазва природосъобразният начин на живот. Той изисква да ценим и използваме даровете на природата: слънцето, водата, чистият въздух, здравата храна с употребата на повече плодове и зеленчуци. Значение има прилагането на различни видове изпитани природни средства, като сух четков масаж, дълбоко дишане – сутрин, обед и вечер, гимнастика, редовни сутрешни разходки, ходене по нужда всеки ден. Освен това лете и зиме трябва да се става винаги в определен час, след което да се прави фрикция на цялото тяло с изтриване до зачервяване. След това е добре да се направи едночасова разходка.

През лятото отделяйте по 1-2 часа за слънчеви бани със зелени листа, а зимно време използвайте планинското слънце. Така може да се засили организмът и да не се допусне развитието на рак.

Храната трябва да бъде безмесна, като се препоръчва

изобилие от прясно и кисело мляко,

айран, орехи, сурови фъстъци, бадеми, цветно зеле, зелен фасул, гулия, лук, жълтъци от яйца. Добре е да се яде често, но в малки количества. Алкохолът и тютюнът да се изоставят напълно, съветва лечителят.

Храненето през деня е добре да бъде по следния начин:

Сутрин на първа закуска може да се вземат плодове, овесени ядки, черен хляб от овесени, ръжени или пшенични трици и мед. За втора закуска в 10 ч. се препоръчват смокини, стафиди, бадеми.

На обяд половин час преди ядене да се консумират пресни плодови или зеленчукови сокове от грозде, ягоди, домати, моркови и пр., а в началото на обяда – плодове и орехи. Преди основното ядене да се изяжда гъста зеленчукова супа.

За следобедна закуска може да служи кисело мляко или кафе от жълъди, ръж и леблебия с каймак и сухарчета от черен тричав хляб. Към 18 ч. – отново плодове или плодов сок.

Вечерята да е салата от черна ряпа, червен лук и магданоз по равни части или салата от маруля, репички и др., с айран, супа от овесени ядки с жълтъци и др.

Белият хляб да се замени с черен от трици. Всичко сурово трябва да се дъвче много добре или да се смила на машинка за сокове. Вместо вода може да се пие повече мляко или айран.

Началото на болестта рак е почти незабележимо както за болния, така и за лекаря – то започва обикновено без болка и без някакви особени смущения и в това се крие една от най-големите му опасности. Станала вече явна, болестта

мъчно се поддава на лечение.

Затова трябва да се отиде при лекар, когато забележите:

  • безпричинна слабост, отпадане и бърза загуба на тегло

  • раничка в устата, на езика или на устната, която не оздравява въпреки лечението

  • всяка буца или раничка по лицето и тялото, която не зараства за 15-30 дни или повече, а дори се увеличава, независимо от приложеното лечение

  • необяснимо разстройство в храносмилателната система, придружено с губене на тегло, бледност, повръщане, диария и др.

  • всяко образувание на гърдите на жена и течение от зърното, без да е бременна или кърмачка

  • всяко отделяне на кръв у жената извън периода на менструацията или след пределната възраст за нея

  • всяко миризливо течение, което не се премахва, въпреки обикновените хигиенни и лечебни мерки

  • всяка продължително повишена температура без установени причини

По-късно раковите клетки усилено се разрастват, нарушават функцията на засегнатия орган, увреждат и целия организъм. Накрая чрез кръвта или лимфата тези клетки достигат до други органи и също ги поразяват. Обикновено се засяга значително и общото състояние на организма. Болният отпада, отслабва.

Различни теории обясняват причините за развитието на туморите. Някои се появяват след механично дразнене или при дразненето с химически вещества, други са резултат от стари възпалителни изменения. Предполага се също, че за тях спомагат и различни неизвестни вирусни инфекции, постоянното нервно напрежение или стрес от неприятни изживявания.

Маргарита БЛАГОЕВА

Вирни се горе