Цената на петрола рязко скочи

Цената на петрола рязко скочи

Цените на петрола скочиха до най-високото си равнище от над две години на фона на разрастването на насилието в Либия и отслабването на контрола на Муамар Кадафи над страната, предаде Асошиейтед прес. Изглежда е засегната само малка част от либийския добив на петрол, но анализаторите се опасяват, че безредиците могат да се разпространят към “големите играчи” в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) като Иран, коментира агенцията, цитирана от БТА.

При днешната търговия в Ню Йорк американският лек суров петрол с доставка през април поскъпна рязко с 4,59 долара или 5 на сто до 94,30 долара за барел в средата на търговската сесия в Ню Йорк. Това е най-високото равнище на показателя от 2 октомври 2008 година. Лондонският сорт Брент от Северно море поскъпна с 60 цента до 106,34 долара за барел.

Либийският петрол представлява над 20 процента от вноса на черно злато в Ирландия, Италия и Австрия и значителен дял от доставките за Швейцария, Гърция и Испания, по данни на Международната агенция за енергия (МАЕ), цитирани от Франс прес. Либия произвежда 1,69 милиона барела петрол дневно, като от тях изнася 1,49 милиона барела на ден (85 процента), главно за Европа.

Либия изнася освен това 52 000 барела на ден рафинирани продукти за Италия или 21,4 процента от рафинираните продукти, внасяни на полуострова. Освен това либийският природен газ през първите 11 месеца на 2010 година е бил 13 на сто от вноса на природен газ в Италия и 1,5 на сто от вноса в Европа, по данни на МАЕ.

Вирни се горе