Отбелязваме Деня на Екс-пушача с бенгалски огън във фейсбук

Отбелязваме Деня на Екс-пушача с бенгалски огън във фейсбук

Тази година на 30 октомври цяла Европа отново чества Деня на Екс-пушача. Инициативата е част от кампанията на Европейската комисия „Екс-пушачите са неудържими”, чиято главна цел е чрез позитивни послания да мотивира младите хора за първа крачка към живот без цигарен дим. Денят на Екс-пушача насочва вниманието към успеха на хората, които вече са преборили зависимостта си от тютюна, и насърчава пушачите да ги последват.

Важна цел на кампанията също е да популяризира интернет платформата iCoach, която предлага безплатна помощ за отказване на цигарите е и достъпна на всичките 23 официални езика на Европейския съюз. Този он-лайн инструментът е разработен върху новаторски изследвания и опита на психолози и специалисти по комуникация. От него могат да се възползват не само мотивираните да откажат пушенето, но и хората, които не желаят да спрат да пушат, както и онези, при които има голяма вероятност да започнат отново. iCoach анализира навиците за пушене и мотивацията на потребителя за спиране на цигарите и го напътства чрез индивидуални ежедневни съвети. Онлайн платформата се предлага и в безплатна версия за мобилни телефони и е винаги на разположение, за да помогне и в най-трудните моменти на процеса на надмогване на зависимостта. А резултатите са изумителни! Според данни на създателите си, повече от 30 % от хората, които започват програмата, спират да пушат.

До момента над 400 хил. мъже и жени от цяла Европа, сред които и над 15 хил. българи, са потърсили подкрепа за спиране на цигарите чрез регистрация в iCoach. Всеки, желаещ да се обърне за помощ към него, може да направи това в интернет на страниците www.stopsmokingcoach.eu и www.exsmokers.eu, както и на страницата на кампанията «Екс-пушачите са неудържими» във фейсбук. По случай тазгодишния ден на Екс-пушача всички, преодолели тютюнопушенето, са поканени да участват в предизвикателството «Екс-пушачите да блестящи». Те могат да обявят на света постижението си като запалят своя виртуален празничен бенгалски огън на дигиталната карта на Европа чрез посещение на сайта www.exsmokers.eu. При отбелязването си в дигиталната карта можете да намерите и връзка към фейсбук, и да се похвалите със своя успех в най-посещаваната социална мрежа.

В национален мащаб Деня на Екс-пушача дава старт и на дейностите по отбелязване на ежегодния ноемврийски „Международен ден без тютюнопушене”, който РЗИ – Смолян ще отбележи с още инициативи за насърчаване на отказа от цигарите, съобщи Деница Иванова, ст. експерт „Профилактика на болестите и промоция на здравето вРЗИ – Смолян.

Вирни се горе