Отбелязваме деня на анестезиологията

Отбелязваме деня на анестезиологията

Днес честваме Международния ден на анестезиолога. Той се празнува по традиция на 16 октомври, тъй като на тази дата през 1846 година е поставено началото на обезболяването при хирургичните операции.

Анестезиолозите се грижат за обезболяването по време на операции и манипулации, но и не само. Има тежки ситуации, в които животът на човек зависи от уменията и знанията на анестезиолога – той поддържа дишането чрез апаратна вентилация, той може да върне и живота в умиращото тяло. Неслучайно именно в този дух са и благодарностите, които пациентите на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) са написали в Книгата за благодарности: „Върнахте ме към живота".

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб. У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 – 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

„Пожелаваме на всички лекари от тази интересна, но нелека специалност много здраве, много професионални успехи и семейно щастие и нека бъдат още по-всеотдайни към своите пациенти".

Вирни се горе