„От теб з@виси“

„От теб з@виси“

На 7 февруари за 13-и пореден път светът отбелязва международния Ден за безопасен интернет, посветен на защитата на децата в онлайн пространството. Централното събитие в България преминава под мотото „От теб з@виси“, като основният фокус ще бъде върху възпитаването на децата в по-отговорно и безопасно ползване на интернет и мобилните комуникации.

Според проучване на Националния център за изследване на общественото мнение, 91 % от учениците ползват интернет между 3 и 6 часа дневно, а през ваканциите 11 % от тях прекарват най-много време пред мониторите след полунощ. С цел установяване нивото на интернет зависимост сред 172 ученици от 5 и 6 клас на гр. Смолян, в периода февруари – март 2016 година РЗИ – Смолян проведе анонимна анкета с използване на теста, разработен от директора на Питсбъргския университет Кимбърли Йънг. Данните сочат, че 17 % от анкетираните ученици от областния град са в риск от интернет зависимост – удължават непрекъснато престоя си пред монитора и често не могат да се самоконтролират, а при настояване ( най-вече от родителите им ) да преустановят своите онлайн занимания, те преживяват чувство на безпокойство и раздразнителност. Те признават, че почти винаги пребивават онлайн по-дълго, отколкото първоначално са възнамерявали. Една пета от тях използват интернет като начин за избягване на свои проблеми или за разведряване на лошото си настроение и преживяват симптоми на отнемане ( депресивност, тревожност ), когато са офлайн. Според специалистите, учениците са рискова и уязвима група, тъй като имат непрекъснат и лесен достъп до интернет и гъвкав дневен режим. От друга страна, точно тези специфики дават възможност за ранно идентифициране и предотвратяване на разглеждания проблем, посредством най-удобния и лесен за изпълнение подход, базиран на познанието – образователния подход ( образованието и скринингът са по-евтини от терапията). За целта е необходимо родители, настойници, училищен персонал и работодатели, да се запознаят както с рисковете от видеоигрите, хазарта, сексуалното поведение онлайн и социалните мрежи, така и със здравните рискове при дългия престой пред монитора.

ОПАСНОСТИТЕ, КОИТО КРИЕ ДЪЛГИЯТ ПРЕСТОЙ ПРЕД КОМПЮТЪРА

Дългият престой пред монитора и работа с компютъра може да се окаже фактор с негативно влияние върху здравето на ученика. Зрение – Непрекъснатото взиране в екрана, смяната на погледа от екрана към клавишите предизвикват зрителна умора и зрителни нарушения. Промените в акомодацията (способността за виждане на предмети на различни разстояния ) започват след 20-25 минути работа с компю­тър, а след 40 минути са значителни. Проучвания показват, че голяма част от учениците след работа с компютър се оплакват от обща и зрителна умора, неприятно усещане в очите – парене, сухота, трептене. Според експерти на Световната здравна организация най-тежките последици са свързани с възможността за развитие на късогледство със скорост 1 диоптър за година. Централна нервна система – Значително нараства натоварването на централната нервна система, която е в процес на съзряване и е уязвима. Нарушенията могат да се появят по-рано в сравнение с възрастните. Установяват се общи оплаквания като главоболие, сънливост, отпадналост, и повишена раздразнителност.

Опорно-двигателна система – Най – честите оплаквания са за болки в гърба, раменете, врата и краката, схващане на пръстите. Те се дължат на принудителната работна поза, извършване на еднообразни, многобройни движения на горните крайници (предимно китките и пръстите), голямо статично натоварване. Това може да окаже отрицателно въздействие на все още формиращия се гръбначен стълб и да доведе до деформацията му, а също и до нарушаване на телесната стойка. Други опасности – При работа на компютрите, в учебните помещения се формират специфични условия на околната среда – различни видове излъчване от дисплеите, статично електричество и електростатично поле, йонизация на въздуха, шум, повишена температура на въздуха. Наличието на електростатично поле води до увеличаване концентрацията на праха близо до екрана. Открива се озон около и малко над пределните допустими концентрации.

Вирни се горе