853 са под наблюдение, четирима нови болни от туберколоза за тази година

853 са под наблюдение, четирима нови болни от туберколоза за тази година

Диспансеризирани са общо 853 пациенти с туберколоза, като от началото на тази година са диагностицирани още четирима, съобщи вчера д-р Юлиана Лазарова – лекар в областния кабинет за пневмофтизиатрични заболявания към МБАЛ – Смолян. Специализираният кабинет осъществява цялостната дейност по установяването, мониторинга, профилактикта и лечението на всички открити случаи в областта след закриването на смолянския тубдисансер,съобщи Александър Кисьов – пресаташе на МБАЛ – Смолян.

През януари е диагностициран и случай на заболяване в Дома за възрастни хора (жени) с психически разстройства в Ровино , който в момента е изнесен в общежитието на Строителния техникум в кв. Устово на областния град заради основния ремонт на сградата там.

След установяване на заболяването, спрямо пациентката, домуващите и всички обслужващи социалното заведение са извършени всички необходими действия и мерки за превантивен контрол и задължителна профилактика. Болната е поставена в подходящи условия за лечение и липса на контакти.

Д-р Лазарова изрично посочи, че тези мерки се прилагат задължително в подобни случаи и че те гарантират необходимата сигурност за неразпространение на туберколоза,както за всички домуващи, така и за целия обслужващ дома екип от медицински и други кадри. Трябва да посоча още, че случаят не предполага паника или опасения от разпространение на болестта. Това е един от многобройните разкрити случаи, в които своевременно са приложени задължителните процедури за неразпространение и контрол върху заболяването в пълен унисон със съвременните изисквания, посочи лекарката.

В периода от 27 януари до 6 февруари т. г. са извършени необходимите изследвания на всички 149 домуващи и работещи в Дома за жени с психически разстройства. Направени са им пълен набор изследвания като контактни лица, съобщи още лекарката. Тези, които са показали положителни проби ще бъдат подложени на допълнителни изследвания – рентген на бял дроб и микробиологично изследване, за да отпаднат всички съмнения за повишен риск от заболяване, каза още д-р Лазарова.

Вирни се горе