От днес област Смолян попада в нискорисковата Жълта зона по заболяемост от COVID-19

От днес област Смолян попада в нискорисковата Жълта зона по заболяемост от COVID-19

„Налице е тенденция по значително успокояване на ситуацията с разпространението на COVID-19 на територията на област Смолян, като за последната седмица новоустановените случаи са 26. С тях общият брой на заразените от началото на извънредното положение за областта става 2158. Излекуваните са 1830, 207 са починалите, от които 4-ма през последната седмица. Активните случаи към вчерашна дата, 19 януари 2021 година, са 121, от които 84-ма се лекуват в домашни условия, а 37 са хоспитализирани – 17 в МБАЛ-Смолян, 5 в МБАЛ-Златоград, 2-ма в МБАЛ-Девин, 2-ма в МБАЛ-Мадан и 11 пациента са настанени за лечение в болници извън територията на нашата област.“, областният управител Недялко Славов съобщи актуалните данни за разпространението на COVID-19 в област Смолян. „Спрямо другите административни области в страната, област Смолян е на 26-то място по общ брой установени случаи и на 21-во място (с 1 на 48 ) по брой заразени спрямо общия брой на населението.“, допълни Славов. Д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ-Смолян, даде по-подробна информация за заболяемостта в региона. „За изминалата седмица новите случаи са 26, което към края на седмицата формира 14-дневна заболяемост от 70.5 на 100 хил. души, и този показател поставя нашата област в Оранжевата зона. Към днешна дата, 20 януари 2021 година, 14-дневната заболяемост е 58.9 на 100 хиляди, с което се изместваме в Жълтата зона. Средната възраст на новозаразените е 59.6 години, 12 мъже и 14 жени. Около 80.8% от новодиагностицираните са на възраст над 50 години.“ Д-р Чернева уточни, че сред новорегистрираните има само един случай на медицински персонал – фармацевт. Няма новооткрити в образователната сфера, както и сред персонала и ползвателите на социални услуги.

„Средната възраст на 4-мата починали пациенти е 77 години, като всички са със съпътстващи заболявания. За миналата седмица броят на карантинираните лица е 66, от които контактни на положителни лица-25 и пристигнали от рискови зони извън страната-41. Лабораторните изследвания, извършени през миналата седмица, са 161 PCR-теста, от които 18 са отчели положителен резултат, направени са и 234 бързи антигенни теста, от които 4 са положителни.“, каза д-р Чернева. „Започна ваксинацията с втората доза на медицинския персонал, на който беше поставена първата доза в края на годината. Към края на седмицата очакваме новите доставки на ваксина и ще продължим ваксинацията на останалите лица от първа фаза.“, допълни специалистът от РЗИ-Смолян. Директорът на МБАЛ-Смолян, д-р Марин Даракчиев съобщи, че към понеделник, 18 януари 2021 година, в областната болница са лекувани 17 пациента с доказана коронавирусна инфекция, към днешна дата, 20 януари 2021 година, те са 14, като само един от тях е на интензивна терапия. През изминалата седмица четирима пациенти са починалите от заболяването в лечебното заведение. „В момента обстановката е спокойна, персоналът е здрав, но нашата бдителност продължава и имаме готовност да посрещнем евентуална трета вълна.“, каза д-р Даракчиев и уточни, че към момента 14-те пациента с коронавирус са настанени в инфекциозно отделение и едното крило на вътрешно отделение, като при необходимост болницата може да осигури половината от капацитета си за лечение на болни с COVID-19, 156 легла.

Съгласно заповедта на Министъра на здравеопазването, плановият прием и плановите операции в МБАЛ-Смолян са възстановени. „Ние решихме на днешната пресконференция да обърнем повече внимание на процеса по ваксиниране срещу COVID-19.“, каза областният управител Недялко Славов. Той обърна внимание, че с подготовката за изпълнение на втора и трета фаза от Националния имунизационен план, се наблюдава предпазливост и недоверие към ваксината, поради което е нисък делът на хората, които желаят да се ваксинират. Четирите фази на Националния имунизационен план предвиждат първо да бъдат ваксинирани медиците, на втори етап – социалните работници и служители от сферата на образованието, както и домуващи в социални институции, трети етап ще обхване хората, работещи в рискови отрасли (ВиК, Енерго, общински служители), и на четвърти етап – хората от рисковите групи, над 65 годишна възраст и тези с хронични заболявания. Като ваксинирането ще бъде непрекъснат процес за лицата, попадащи в отделните фази, и е възможно да се реализира едновременно в зависимост от количествата доставени ваксини. „Затова днес поканихме д-р Калайджиева, не само като отговорник за прилагането на плана за ваксинация в МБАЛ-Смолян, но и като човек, който е сред първите ваксинирани, за да сподели своето професионално мнение и личен опит от прилагането на ваксината.“, каза Славов, като изясни, че по този начин целта е да се предостави повече информация за ваксината сред обществото.

Д-р Дафинка Калайджиева обясни, че преди процеса на ваксиниране се попълва анкетен лист, който съдържа въпроси от рода на хронични заболявания, алергични реакции, онкологични, тежки хематологични или друг вид заболявания, в момента има ли някакви оплаквания. Следва преглед на лицето, дали е прекарало заболяването, тествало ли се е, какъв вид тест е правен и какъв е бил резултатът, след което се запознава лицето с характеристиките на ваксината, недостатъци и предимства. Попълва се декларация за информирано съгласие и се преминава към поставяне на първата доза, която е от 0.3 мл. от препарата, същото количество е и втората доза. Ваксината се поставя мускулно в ръката. Ваксинираното лице е под медицинско наблюдение 15-30 минути след поставяне на ваксината. „Досега на 55 човека от медицинския персонал на МБАЛ-Смолян е поставена първата доза, като на първата група от 10 човека, ваксинирана на 29 декември 2019 година, беше поставена втора доза на 19 януари 2021 година.“, каза д-р Калайджиева и допълни, че към момента от всички 55 ваксинирани лица няма постъпили сигнали за странични действия или настъпили алергични реакции. „Решихме при първата група, преди поставяне на втората доза, да изследваме за наличие на антитела, с цел да се уверим дали ваксината действа. Всички имаме живи антитела, т.е. тези антитела, които са ни необходими, за да ни предпазят от инфектиране с COVID-19. На останалите лица предстои да им бъде поставена втората доза на 28 и 29 януари.

Ваксината, която ползваме, е на Pfizer-BioNTech и представлява информационна РНК, която съдържа сегмент от шиповете на COVID-19. Тази РНК предизвиква образуване на антигени, които в последствие предизвикват и изграждане на антитела.“ По отношение на страничните действия на ваксината, д-р Калайджиева каза, че при някои пациенти могат да се проявят алергична реакция, мускулни болки, отпадналост, умора, главоболие, както и при всяка друга ваксина. Може да има лек оток, болка и зачервяване на мястото на поставяне. „Противопоказанията следим много точно, лица с тежка алергична реакция, с онкологични заболявания, хематологично болни, бременни и деца не се ваксинират. Лицата с автоимунно заболяване могат да се ваксинират само след консултация с лекуващия ги специалист.“

Вирни се горе