Острият дефицит на лекари и медицински персонал в област Смолян налага предприемането на спешни мерки от всички институции

Острият дефицит на лекари и медицински персонал в област Смолян налага предприемането на спешни мерки от всички институции

Около това становище се обединиха членовете на Регионалния съвет по здравеопазване. В навечерието на Световния ден на здравето 7 април, те посочиха като най – наболели проблеми: трудността при привличането и задържането на млади специалисти, острана нужда от патоанатом и неонатолог в областната болница, както и липсата на санитарна авиация в труднодостъпен регион като нашия.

Около това становище се обединиха членовете на Регионалния съвет по здравеопазване. В навечерието на Световния ден на здравето 7 април, те посочиха като най – наболели проблеми : трудността при привличането и задържането на млади специалисти, острана нужда от патоанатом и неонатолог в областната болница, както и липсата на санитарна авиация в труднодостъпен регион като нашия. Качеството на здравеопазването зависи от качеството на работещите в тази система. Тема на дискусията бе: «Усъвършенстване на набирането и подбора на персонал в лечебните заведения». Според главният инспектор в дирекция «Медицински дейности» при РЗИ – Смолян и докторант Емилия Кафеджиева, в основата на всичко е планирането, при което трябва да се вземат предвид:

  • Целите и наличния ресурс;

  • Оценката на бъдещите потребности;

  • Анализът на ситуацията и мерки за преодоляване на негативите.

От планирането зависи и постигането на целите.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева подчерта, че едва след прецизно и точно планиране може да се премине към следващия етап – набирането на персонал. Цитирайки данни от проучването на Е. Кафеджиева тя посочи, че в област Смолян работодателите използват най-често методът на вътрешното набиране т.е. разчитат на наличния си персонал, предлагайки им съвместителство или допълнително работно време. Оповестяваните обикновено в интернет обяви за свободните позиции са шаблонни и не дават яснота относно спецификата на работа. Оскъден е и наборът от изискуеми документи. С цел по- голяма ефективност при привличането на млади лекари и медицински сестри, лечебните заведения биха могли да се насочат към други похвати – активно използване на социалните мрежи за намиране на необходимите им млади специалисти, и търсене на начини за стимулиране и признание на вече наличните с цел тяхното задържане.

Готовност за съдействие в преодоляването на медицинския дефицит в региона ни изказа координаторът на Центъра за кариерно развитие при Медицински университет – Пловдив Лидия Койчева. Тя посочи, че разполагат с база данни и поддържат регистър на завършващите и завършили студенти, както и на евентуални работодатели, и са в непрекъснат процес на комуникация за осигуряване на връзката между търсещите и предлагащите работа в областта на здравеопазването. Според г-жа Койчева работодателите отчитат недостиг най – вече на: медицински сестри, лекари, медицински лаборанти, акушерки и лекари по дентална медицина. Студентите имат желание да се реализират в страната ни, но след време заминават в чужбина.

Причините са основно финансови – посочиха членовете на Регионалния съвет по здравеопазване и решиха да инициират среща с всички кметове на общини в областта, за да може с общи усилия да се осигури и в бъдеще качествено здравеопазване на родопчани. И тъй като лекарската професия е една от най – хуманните, насърчаването към нейното практикуване да започва още в училище.

РЗИ Смолян

Вирни се горе