Остър недостиг на медици в Смолянско

Остър недостиг на медици в Смолянско

Медицинските специалисти у нас в момента са два пъти по-малко от необходимото, а средната възраст на работещите в сектора надхвърля 50 години. Данните за област Смолян показват, че средната възраст на медицинските сестри е 54 години, а на акушерките – 51 години и са близки със средните за страната, за разлика от осигуреността на 10 000 население с тези кадри, която в областта ни е почти с 11 пункта по-ниска. Това съобщи председателят на регионалната колегия на асоциацията на специалистите по здравни грижи Силвия Кирова. Данните бяха изнесени по време на първият за годината Регионален съвет по здравеопазване. Инициативата на Здравната инспекция бе в рамките на програмата за отбелязване на Световния ден на здравето 7 април, който е и професионален празник на здравните работници.

„Задълбочаващият се кадрови дефицит, застаряването на съсловието, ниските заплати и липсата на стандарти по здравни грижи са само част от предизвикателствата пред нашето съсловие“, посочи още Силвия Кирова.

Директорът на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева изрази готовност за подпомагане работата по професионално ориентиране на учениците за привличане към медицинските професии чрез РУО и при здравното образование, провеждано от служители на здравната инспекция в училищата, както и популяризиране дейността на колегията. Отбеляза, че в последно време е започнал процес на повече внимание към съсловието, израз на което е и това заседание на съвета, и РК на асоциацията на специалистите по здравни грижи трябва да използват такива възможности за поставяне и решаване на проблемите си.

Очертава се тенденция и на за закриване на лекарски практики за първична медицинска помощ, а новооткрити няма. От определените по новата Областна здравна карта 76 практики, само 65 общо практикуващи лекари имат сключен договор с Регионалната здравна каса. Заради липса на педиатри, детското отделение в Смолян бе пред затваряне.

Вирни се горе