Още 50 милиона за болниците

Още 50 милиона за болниците

50 млн. лева да бъдат дадени на болниците допълнително до края на годината. Това предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса гласуваха депутатите от здравната комисия вчера.

Сумата е половината от несъстоялия се трансфер от Националната здравноосигурителна каса към Министерството на здравеопазването, обясни шефката на комисията д-р Даниела Дариткова.

Парите са необходими за покриване на натрупаните дългове на болниците, които към момента са около 320 млн. лева.

Освен от депутатите от здравната комисия предложението бе подкрепено от управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, както и от членове на надзорния съвет на касата и от Българския лекарски съюз. Законопроектът обаче не е подкрепен от Министерството на финансите, което в свое становище декларира, че тези пари трябва да останат по сметките на НЗОК в БНБ. Предвижда се до дни той да бъде внесен в пленарна зала, увериха от здравната комисия.

15 млн. лв. са предвидени за фонд „Инвитро” за догодина, колкото са били заделени и за 2012 г., съобщи пък здравният министър Десислава Атанасова в Пловдив след среща за проблемите на двойките с репродуктивни проблеми. 3704 заявления са били подадени за финансиране във фонда тази година. До момента са изразходвани 12,3 млн. лв. за инвитро процедури на 3400 бездетни семейства.

Вирни се горе