Осем жени с наднормено тегло се консултираха със специалист за диетично хранене

Осем жени с наднормено тегло се консултираха със специалист за диетично хранене

Осем жени от Смолян посетиха кабинета за здравословно и диетично хранене на РЗИ в седмицата за борба със затлъстяването, която прикрючи. Тя се проведе под мотото “Рационалното хранене и двигателният режим – здравословно и естетическо изкуство”. Целта бе сда се информира обществеността относно ползите и практиките на здравословното хранене. Акцентира се и върху преодоляване на вредните хранителни навици, на проблема със затлъстяването при децата и тенденцията за нарастване броя на хората с наднормено тегло, съобщиха още от здравната инспекция, обясниха от здравната инспекция.

Всички жени с наднормено тегло са получили безплатна консултация от инструктора по хранене Валя Радева. Измерен им е индекса на телесна маса и на всеки индивидуално е даден съвет от специалиста.

РЗИ организира чрез медицинските специалисти в училищата серия от обучения като предостави на подрастващите здравно-образователни материали – книжки с препоръки за здравословно хранене и плакати с хранителната пирамида. Най-малките ученици получиха и създадената от РЗИ – Смолян книжка за забавления и учене „Приключения с лакомства”.

Според проучвания на експерти от ЕС през последните две десетилетия затлъстяването сред жителите на Европа се е увеличило три пъти. Половината от всички възрастни хора и една пета от децата в страните от Европейския регион са с наднормено тегло. От тях една трета са вече със затлъстяване. Експертите алармират, че в Европа свръх теглото и затлъстяването се превръщат в епидемия. В България 2 милиона от възрастното население е със свръх тегло, а един милион със затлъстяване, 200 хиляди от децата също са със свръх тегло, а 67 хиляди от тях са със затлъстяване.

Вирни се горе