Операция за подмяна на колянна става направиха в Смолянската болница

Операция за подмяна на колянна става направиха в Смолянската болница

В МБАЛ „Д-р Братан Шукеров” вече се правят операции за подмяна на колянна става. За първи път тази манипулация бе извършена на 21 май т.г. от екип на болницата, съвместно със специалист от Военната медицинска академия – д-р Влади Стефанов. Първият пациент не 75-годишния Сашо Моллов от Рудозем. Дядото се чувства добро, вече е раздвижен със специалния апарат, с който разполага Травматологично отделение.

„Преди имах големи болки, но не взех мерки. Цял живот съм работил хамалогия, в рудника имам 11 години. Не е станало от лесно. Чак когато ми се изкриви крака, реших на направя нещо. Д-р Стаевски ми предложи да се подложа на операция за нова колянна става. Благодаря на екипа и на работещите за грижите, които полагат за мен. Сега аз мога да ходя, има подобрение, радвам се, че съм добре”, каза Сашо Моллов. Операцията за подмяна на колянна става се извършва по клинична пътека. Сумата, която покрива Здравната каса е 2 700 лв., болният до август т.г. доплаща 1 700 лв., а след това – 1 500 лв. Колянното протезиране е планова операция. Правят се предварителни изследвания – рентгенови графии, компютърна томография, пълна кръвна картина, биохимия, тест за алергия и консултации с различни специалисти, според заболяванията на пациента.

„С въвеждането на този вид операция ще се осигурят много по-добри условия за бързо възстановяване на пациентите. От пет години в болницата в Смолян се извършва и ендопротезиране на тазобедрени стави”, коментира началникът на отделението д-р Николай Стаевски. Той обясни, че голям брой заболявания могат да увредят хрущялните повърхности и костите, вземащи участие в колянната става и по този начин да предизвикат болка, скованост, ограничение на движението, контрактури и деформации. Първите признаци са болката, отокът в областта на колянната става, честите синовити, или както го казват хората – вода в коляното, а най-крайният етап е нощната болка. Най-честият повод за ендопротезиране са напредналите стадии на дегенеративни заболявания на колянната става, или тъй наречената гонартроза, а иначе – ошипяване на колянната става, или артроза. Това заболяване се среща при възрастни и хора, които са претърпeли травма на коляното с увреждане на структурите на колянната става – минискуси, кръстни връзки, ставен хрущял и др.

Вирни се горе