Опасен вирус атакува очите

Опасен вирус атакува очите

Хората го бъркат с алергия заради сърбежа

Пролетен вирус, който атакува очите и предизвиква конюнктивит, върлува в момента в страната. Специалистите наричат вируса парагрипен. За разлика от грипа обаче болестта протича леко, без висока температура, но с характерните симптом – неразположение, хрема и диария при хлапетата. „Времето е променливо и има коктейл от респираторни зарази“, съобщи д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение на Инфекциозната болница в София, цитиран от “Преса”. "Заради сърбежа в очите хората често бъркат вируса с алергия и не взимат мерки, посочи д-р Мангъров.

Рядко пациентите ходят на лекар, защото изкарват инфекцията на крак. „Ако е възпалена лигавицата на окото обаче, трябва да се потърси помощ“, добави той. Най-много са болните в София-област, където всеки 129 на 10 000 са със симптоми на пролетния вирус.

Обикновено отшумява за 3-4 дни и за лечението са достатъчни традиционните препарати като парацетамол и витамин С. „Не очакваме втора грипна вълна. В момента не ни заплашва и някакъв страшен вирус освен типичните за сезона респираторни инфекции“, заяви за „Преса“ държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му в средата на май ще дойде първата вълна от заразени с ентеровируси. Пикът на т.нар. летен грип ще е през лятото, когато дневните температури не падат под 25 градуса. В страната продължават да върлуват и шарките. Най-много са случаите на варицела. Само за миналата седмица болните са били 670, а от началото на годината над 7500 хлапета са били заразени. Скарлатината, която върви в комбинация с ангина, пък е повалила близо 200 хлапета за седмица, допълва БЛИЦ.

Вирни се горе