Обучават деца от Смолян в спазването на здравословен хранителен и двигателен режим

Обучават деца от Смолян в спазването на здравословен хранителен и двигателен режим

20 октомври е Световен ден за борба с остеопорозата. Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се влошават, което води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Загубата на кост няма симптоми и често първият знак за наличието на остеопороза е фрактурата. Сред факторите за повишен риск са генетичната предразположеност, както и възникнали медицински проблеми, които влияят негативно върху здравето на костите. Много важно значение има също начина на живот – нездравословно хранене, липса на физически упражнения, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

По повод Световния ден за борба с остеопорозата, през 2012 година Международната фондация по остеопороза разработи глобална кампания „Овладейте фрактурите”. Тя е насочена към намаляването на вторичните фрактури, възникнали в резултат на заболяването. Практиката показва, че в по-голямата си част пациентите, получили фрактури поради чупливост на костите нито са се изследвали, нито са се лекували, за да намалят риска от бъдещи фрактури, съобщиха от пресцентъра на Регионалната здравна инспекция. Специалистите съветват хората над 50-годишна възраст да следят костното си здраве чрез редовни профилактични прегледи. Познаването на рисковите фактори, навременните промени в начина на живот, свързани с правилното хранене и подходяща физическа активност допринасят значително за ограничаване на фрактурите вследствие чупливост на костите.

Тъй като профилактиката на това заболяване трябва да започне още в детско – юношеската възраст (когато се формира върховата костна маса), приоритет в работата на служителите на РЗИ – Смолян през 2012 година е обучението на подрастващите в спазването на здравословен хранителен и двигателен режим. Това става чрез прожекция на „Приказка за Костичко и госпожа Остеопороза” в детските градини и интерактивни занимания с учениците от началния и среден курс на обучение. В периода 15-26 октомври с такова обучение ще бъдат обхванати малчуганите от ОДЗ № 5 и ОДЗ №6 в Смолян и учениците от 5 и 6 клас в СОУ” Св. Св. Кирил и Методий” в областния град.

Вирни се горе