Обръщение от ИК "Здраве за общините Девин,Борино и Доспат"

Обръщение от ИК "Здраве за общините Девин,Борино и Доспат"

Уважаеми съграждани от общините Девин, Борино и Доспат Инициативния комитет за здраве на гражданите от трите общини, най сърдечно Ви благодарим за вашата подкрепа и разбиране при провеждането на протестните митинги за отварянето на МБАЛ Девин ЕАД.

Изминаха 40 дни от провеждането на протестите в гр.Девин и гр.София.

Уверяваме Ви, че през този период инициативния комитет, Кмета на общината и целия Общински съвет не сме спрели нито за минута на търсим пътища и варианти за решаване на този огромен проблем, а именно отварянето на нашата болница.

На срещата с Вицепремиера и Министъра на финансите г-н Дянков, бяхме уверени, че няма да има никакъв проблем за създаване на ново дружество, с която и да е държавна болница. За тази цел беше създадена контактна група начело с Кмета Цветалин Пенков. Проведени бяха няколкократни срещи с ръководствата на ВМА гр.София, Правителствена болница ”Лозенец” гр.София и УМБАЛ”Св.Георги” гр.Пловдив. От трите медицински заведения получихме принципно съгласие за създаване на новото дружество. До този момент нямаше съгласие единствено от Председателя на здравната комисия в парламента Г-жа Дариткова и от Министъра на здравеопазването Г-жа Атанасова. Тяхното предложение отправено само чрез медиите бе единствено МБАЛ ”Братан Шукеров” гр.Смолян да изнесе дейността си с две отделения с по пет легла в гр.Девин.

Това медийно предложение нас не ни удовлетворява, тъй като то не отговаря на нуждите на нашите граждани. Това според нас е прах в очите и ние не сме съгласни да бъдем манипулирани по този начин. И до този момент нашите тежко болни отиват до Смолян и от там са препращани към Пловдив и София. Кому е нужно да правим този триъгълник. Упорството на Г-жа Дариткова и Г-жа Атанасова няма край. Затова ние изпратихме протестна декларация до Президента на РБългария, Министър Председателя, Министъра на здравеопазването, до всички народни представители в Народното събрание и до Областния управител на гр.Смолян. Ако и сега никой не ни чуе и не се реши нашия проблем Инициативния комитет Ви предлагаме на 12.12.2012г. да преминем към гражданско неподчинение като затворим пътя за Пловдив и Смолян, докато се разрешат нашите справедливи искания. Онези от вас които са съгласни с нашето предложение, моля да ни подкрепят.

Благодарим Ви още веднъж!

Вирни се горе