НЗОК не откри пропуски в болницата в Смолян

НЗОК не откри пропуски в болницата в Смолян

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) започва да публикува на своята интернет страница резултати от извършени проверки на лечебните заведения за болнична помощ, обявиха от касата.

Докладите от извършените през месец юни 2012 г. проверки са поместени в рубриката „За болници“. Към момента там могат да бъдат открити резултатите от одита на 83 болници, сред които и на територията РЗОК Смолян.

В съобщение до директора на НЗОК и РЗОК се казва – „Не се констатираха пропуски и нарушения на проверената медицинска документация. МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян има сключен договор с НЗОК за 172 КП. През 2012 г. в лечебното заведение са лекувани с 4,42% повече пациенти спрямо съответния период на 2011 г. и са изплатени с 4,46% повече средства. Отчетеният ръст се дължи на лекувани пациенти от общините Борино, Девин и Доспат (с население към 01.02.2011г. 25525 души), които предишни години са били обслужвани от „МБАЛ Девин“ ЕАД, която спира дейността си през м.юли 2011 г. Увеличение бележи хоспитализацията по КП, по които през 2011 г. е отчитана дейност от „МБАЛ Девин“ ЕАД – КП №№ 7, 47.2, 52 и 167.

В последната година са хоспитализирани пациенти в крайно тежко състояние, с усложнения на основното си заболяване, чието лечение изисква повече време и средства. Особено тежки случаи се хоспитализират от общините Борино, Девин и Доспат. ( ИЗ №17311 на пациент, на 54 г. с новооткрит захарен диабет, с всички късни усложнения: неврологични, сърдечни, бъбречни и очни). Населените места са в планински, труднодостъпни, особено през зимните месеци райони, с лоша инфраструктура. Някои селища са отдалечени от Смолян на повече от 100 км. Хората от тези райони са предимно безработни и преобладаващо възрастни. За някои от тях е проблем дори придвижването до ОПЛ”. В обхвата на проверката е контролът на медицинската документация на пациентите по време на хоспитализация в подлежащите на проверка лечебни заведения.

В доклада се отчита броят на леглата и пациентите в отделенията. Например в Хирургично отделение са разкрити 25 легла в т.ч.:5 легла за следоперативна реанимация. Лежащоболните към момента на проверката са били 20, от които 3 новоприети за деня. Пациентите реално присъстваха на болничните легла, дежурен лекар – по график. Не се констатираха пропуски и нарушения на проверената медицинска документация. Същото се отнася и за другите отделения – Ортопедо-травматологично, Неврологично, Вътрешно отделение с три сектора, Ушно-носно гърлени болести, Оделение по очни болести, Акушеро-гинекологично отделение, Ендокринологично отделение, Педиатрично отделение, Неонатологично и Инфекциозно отделение.

През следващите месеци периодично ще бъдат публикувани всички доклади от извършени проверки в болници, допълниха от НЗОК.

Вирни се горе