Няма увеличение на острите респираторни заболявания в Смолянско

Няма увеличение на острите респираторни заболявания в Смолянско

Няма увеличение на острите респираторни заболявания, показват данните на здравната инспекция в Смолян. През изминалата седмица при наблюдаваните лекарски практики са регистрирани 11 случая на остри респираторни заболявания. Най-много са във възрастова група между 15 и 29 години – 5 случая, следвани от 3 случая – при деца до 4 години и 3 случая във възрастовата група от 30 до 64 години. Заболяемостта е 35,61 на 10 000 и е под епидемичните стойности, обясниха от здравната инспекция.

През отчетния период са регистрирани и 2 случая на ентероколит, както и един на на ротавирусен гастроентерит. От въздушно – капкови инфекции са отчетени 4 случая на варицела и един на скарлатина.

РЗИ– Смолян обръща внимание на общопрактикуващите лекари и лекарите в болничните лечебни заведения, при пациенти с грип и остро респираторно заболяване да спазват стриктно алгоритмите, предоставени от Министерството на здравеопазването като включват задължително антивирусни лекарства. Хората с висока температура, кашлица и отпадналост да търсят своевременно лекарска помощ.

Вирни се горе