Здравен форум за ваксините срещу рак на маточната шийка се проведе в Смолян

Здравен форум за ваксините срещу рак на маточната шийка се проведе в Смолян

На 04.12.2013 година членовете на Регионалния координационен съвет по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Смолян се срещнаха с общопрактикуващи лекари, педиатри и акушер – гинеколози от региона, за да споделят впечатленията си относно стартиралата преди година инициатива на Министерството на здравеопазването за безплатно имунизиране срещу папилома вируса на 12-годишните момичета, съобщиха от пресцентъра на РЗИ-Смолян.

Форумът беше открит от председателя на Регионалния координационен съвет д-р Сийка Чернева. Тя заяви, че дискусиите по темата ще са ползотворни за всички, ако освен споделяне на срещаните трудности, бъдат набелязани и конкретни мерки за повишаване на имунизационния обхват с тази ваксина. Данните до момента сочат, че от приложените над 24 000 ваксини срещу човешкия папилома вирус, няма съобщени нежелани реакции след ваксинация – каза регионалният координатор по програмата Емилия Аянска. Тя отчете, че въпреки различните инициативи, насочени към общопрактикуващи лекари и родители, цифрите сочат намаляване на броя имунизирали се момичета в Смолянско. Това би могло да се обясни с различни публикации и непрофесионални дискусии в интернет пространството и с негативното отношение на някои от родителите към ваксините изобщо.

Според акушер – гинеколога в УАГБ „Майчин дом” – София доц. д-р Милко Сираков, такъв проблем има не само в нашия регион. В интернет пространството се разпространяват различни твърдения , които не отговарят на истината. Едно от тях е , че заразяването с папилома вируса може да стане поради поставяне на ваксините, което не би могло да се случи. Нормално е всяко ново нещо да буди тревога. Хората, които пишат негативни неща обаче не признават, че благодарение на ваксините са забравени много от характерните в миналото страшни заболявания като полиомиелит, вариола, холера и чума например. Доц. д-р Милко Сираков заяви, че ползването на презерватив не е сигурен метод за предпазване от това заболяване. Високата смъртност от рак на маточната шийка в страната ни би могла да се намали драстично единствено чрез ваксинация преди започване на полов живот и чрез периодичен скрининг с вземане на цитонамазка.

Вирни се горе